БАБХ: Българският хляб е качествен и без неразрешени добавки

  • 17 май 2018 15:50

  • 9699
  • 3
БАБХ: Българският хляб е качествен и без неразрешени добавки
© Pixabay

Във връзка с писмо, постъпило в Централното управление на Българската агенция за безопасността на храните (БАБХ) от Върховната административна прокуратура, по повод публикация в медиите под заглавие „Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем?“, контролните органи на агенцията са извършили проверки на производствени предприятия, търговски обекти, фурни и работилници, предлагащи на място хляб, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Инспектирани са и супермаркети, където на място се пекат хлябове и сладкарски изделия. Основният акцент на проверките трябваше да  установи съответствието на предлагания на пазара хляб с изискванията на действащото законодателство, отнасящо се за храните.

Проверките обхващаха още контрол на:

- регистрация на обектите по Закона за храните;

- технологичните документации за произвежданите видове хляб и хлебни изделия;

- записите за технологичния контрол и прилаганата НАССР система;

- протоколи от лабораторни изпитвания на продуктите за доказване съответствието с качествените показатели и критериите за безопасност;

- използваните съставки, като се следи за влагането на неразрешени такива;

- етикетирането на предлаганите видове хляб за съответствието им с изискванията на Регламент (ЕО) № 1169/2011 г.;

- спазване на изискванията на Утвърден стандарт „България”.

При инспекциите беше възложено да се извършва органолептична оценка на произведените видове хляб, включваща степен на изпичане на кората и вътрешността на хляба, състояние на средината – шупливост и еластичност, цвят, вкус и мирис на продукта, както и за наличие на несвойствени примеси и чужди тела, посочват от БАБХ.

Обобщените резултати от проверките в страната са следните:

- Проверени обекти - общо 1084 броя. В това число:

- Производствени предприятия, хлебозаводи и цехове - 462 броя;

- Фурни за хляб и работилници, предлагащи на място хляб - 426 броя;

- Супермаркети, произвеждащи хляб и хлебни изделия - 196 броя;

- Издадени предписания за отстраняване на несъответствия - 67 броя;

- Съставени актове за установяване на административни нарушения - 5 броя.

При извършването на проверките контролните органи са констатирали, че всички обекти са регистрирани по реда на чл.12 от Закона за храните, с изключение на един обект, който работи без регистрация по чл. 12 от Закона за храните, за което е издаден акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Издадени са също 2 акта за установяване на административни нарушения, за констатирано наличие на използвани суровини с изтекъл срок на трайност и 2 АУАН, за предлаган пакетиран хляб без етикети със задължителната информация.

Анализът за резултатите от извършените проверки сочи, че в произвежданите видове хляб и хлебни изделия се влагат традиционните пшенични брашна – бяло /тип 500/, „Добруджа“ /тип 750/, типово /тип 1150/ и пълнозърнесто /тип 1850/, царевично брашно, както и брашна от други зърнени култури – лимец, ръж, и др. Всички използвани брашна са с български произход, доставени от мелничните предприятия в страната, които също са регистрирани по реда на Закона за храните. Констатирано е, че в състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и агент за обработка на брашна – аскорбинова киселина, които са разрешени за използване в тази категория храни, влагат се с технологична цел като подобряват хлебопекарните качества на брашното.

Различните видове хляб и хлебни изделия са етикетирани в съответствие с изискванията на европейското и национално законодателство, на етикетите са обявени всички използвани съставки, включително и добавките в храните - набухватели, антиоксиданти, киселинни регулатори и консерванти, съгласно Регламент (ЕО) № 1333/2008 г. относно добавките в храните. При извършването на проверките в страната не са установени случаи на произвеждан хляб с неразрешени съставки и добавки, както и предлагане на хляб с неустановен произход. Не са констатирани отклонения в качествените показатели и критериите за безопасност при лабораторните изпитвания и органолептичните оценки на различните видове хляб.

По-голямата част от издадените предписания се отнасят за констатирани несъответствия на хигиенните изисквания в производствените обекти, както и за пропуски в етикетирането на предлагания хляб – не са ясно откроени алергените в състава, непълна информация при предлагане на непредварително опакованите хлябове и др. Предстоят извършване на последващи проверки във връзка с изпълнение на предписанията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9699 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини