Арендатори наемат земя с наддаване на търгове

  • 25 април 2018 12:23

  • 1527
  • 2
Арендатори наемат земя с наддаване на търгове
©

Договарянето на земя под аренда и наем и надпреварата за атрактивни парцели започна с пълна сила. Големи и малки арендатори проучват пазара и рентните нива в опит да договорят плодородни земи през стопанската 2018/2019, отчитат експертите в бранша. За да отговори на засиленото търсене, компанията за професионално управление на поземлени активи „Агрион“ организира търгове с тайно наддаване за отдаване на земите от портфолиото си под наем и аренда. Дружеството остава единствено от големите играчи на пазара, което използва аукционите като инструмент за определяне на рентните нива.

Според наблюдатели това е един от най-прозрачните инструменти за определяне на размера на рентите и наемите.

Дружеството е разработило процедура, която гарантира, че всички заинтересовани земеделски производители, ще имат равно начало и никой няма да се ползва с преимущество, без значение колко земя планира да наеме, казаха от компанията. За наемател на земите на „Агрион“ ще бъде избран този, който е предложил най-атрактивни условия. Пълна информация за условията може да се намери на адрес: http://agrion.bg/bg/services/rental. Заявките за участие в търговете се приемат във всички офиси на компанията в цялата страна.

Въвеждането на подобни практики позволява на фермерите сами да определят рентните нива и да се направят предварителни разчети какви ще са им разходите на ползване на земята. Практиката показва, че повечето големи собственици еднолично налагат нивата на наем и рента при прякото договаряне.

„Със въвеждането на търгове с тайно наддаване като инструмент за определяне на наемите искаме да дадем шанс и на по-дребните и средни производители да останат на пазара и да участват наравно с големите арендатори“, казаха от „Агрион“. Според експертите в бранша търговете позволяват развитието на малките ферми, които имат шанс да преодолеят капсулирането между арендаторите в някои региони. Очакванията са, че чрез аукционите начинаещи фермери и по-малки арендатори да успеят да разместят позициите на големите играчи в част от най-привлекателните землища.

Според „Агрион“ провеждането на аукционите позволява на всеки, който иска да се занимава със земеделие, да се включи, дори и да не притежава опит в земеделието. Това е изключителна възможност за млади фермери и за хора извън агросектора, които нямат финансова възможност или желание да купуват собствена земя.

Според анализатори на пазара последните години агросекторът привлича все повече хора, които до този момент не са се занимавали със земеделие. Причината за това са сериозните субсидии, които се дават на земеделските стопани. Фермерите могат да се възползват от директните плащания за площ, от т. нар. зелени плащания за агроекология, както и от сериозно финансиране по линия на европейските фондове. За тази година предвидените средства за директни плащания за площ и по различните програми са в размер на 2.91 млрд. лв., като парите са с над 400 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г. По мярката „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ на Програмата за развитие на селските райони, например, се отпускат до 25 хил. евро на кандидатите, а по мярка „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ - до 15 хил. евро.

Последвайте канала на

Novini.bg
1527 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гошо

2018.05.07 | 09:18

2
Мафия може ли да развива земеделие?
1

2018.04.25 | 12:35

1
Хубаво е да се развива земеделието

Добави коментар

Водещи новини