Азербайджан: Ние сме единственият нов газов доставчик на Европа

  • 05 октомври 2017 12:06

  • 2742
  • 2
Азербайджан: Ние сме единственият нов газов доставчик на Европа
© gettyimages (архив)

Европа все повече и повече ще се нуждае от газ, а нашата страна е единственият нов доставчик на Стария континент, каза азербайджанският президент Илхам Алиев, предаде РИА Новости.

Държавният глава на богатата на течни горива кавказка република прие в Баку делегация от Европейския съюз. "Развитието на енергийния ни сектор не се ограничава в рамките на Азербайджан. Ние изнасяме нефт, газ и електроенергия. Ние имаме седем тръбопровода. По три от тях се транспортират нефт, две тръби пренасят течното гориво към бреговете на Черно море, а една - към Средиземно. Ние разполагаме и с четири газопровода и можем да експортираме синьо гориво в Грузия, Русия, Иран и Турция", каза още Алиев.

По думите на президента на Азербайджан поредният проект предвижда изграждане на газопровод от Баку към Италия. "Нашите запаси са огромни, а Европа ще се нуждае от все повече и повече газ. Ние поддържаме добри отношения с ЕС и ще продължим диалога за изграждането на Южния газов коридор (ЮГК)", посочи още той.

Предвижда се по ЮГК да се пренасят 10 млрд. кубични метра гориво от Каспийския регион през Грузия и Турция в Европа. Като основен ресурс за добиване на синьо гориво се разглежда находището "Шах Дениз". На по-късен етап може да бъдат използвани и други находища. Стойността на проекта е около 40 млрд. долара. Приблизително 9,3 млрд. ще отидат за изграждането на Трансанадолския тръбопровод (ТАНАП), 6 млрд. за построяването на газопровод по брега на Адриатическо море.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2742 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.10.05 | 13:49

2
Залагам на Руско-Турския консорциум.

2017.10.05 | 13:49

1
РУСИЯ Е ДОСТАВЧИКА

Добави коментар

Водещи новини