Влошава се британската строителна активност през юли

  • 02 август 2017 14:34

  • 1447
  • 0
Влошава се британската строителна активност през юли
© Pixabay

Темпото на растеж на бизнес активността в строителната сфера на Великобритания се забави през юли изненадващо рязко до 11-месечно дъно, показва проучване на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ строителната активност на Острова, спадна през юли до 51,9 пункта от 54,8 пункта през юни и при очаквания за по-сдържано понижение до 54,0 пункта. Това представлява най-слабо ниво на активността в строителния сектор от август 2016-а година насам, при това само два месеца, след като през май беше достигнат 18-месечен връх.

Според агенция Markit, юлското влошаване отразява по-ниския обем на строителство на търговски обекти и по-слабата експанзия при строителната активност на жилища. Проучването също така отчита намаляване на обема на новите строителни поръчки за пръв път от август 2016-а година насам, което действа като негативен фактор за разкриването на работни места в строителния сектор.

В същото време цените на строителни материали отбелязват един от най-солидните растежи от първата половина на 2011-а година.

Опасенията относно икономическите перспективи и политическата несигурност бяха ключови фактори, допринасящи за сдържаното търсене в строителния сектор, отбеляза Тим Муур от агенция IHS Markit.

Трябва да се има предвид, че вчера агенция Markit отчете изненадващо силно подобрение на експанзията на британската промишлена активност през юли от тримесечното дъно, достигнато през юни.

По-ясен знак за състоянието на икономиката на Острова ще бъде даден в четвъртък (3-ти август), когато агенцията ще представи резултати от свое важно проучване за бизнес активността в британската сфера на услугите през юли. В четвъртък ще приключи и стартиращото днес двудневно заседание на Английската централна банка.

С оглед на всичко това не е изненада, че британската лира почти не реагира на доста слабото проучване за строителната активност на Острова. Паундът продължава да се търгува недалеч от неговия вчерашен 11-месечен връх от 1,3244 долара на фона на поскъпването на единната европейска валута към нов две и половина годишен връх от 1,1868 долара. В същото време еврото стабилизира около 0,8950 британски лири - между неговия 8-месечен връх около 0,8994 паунда от 21-ви юли и дъното от 27-и юли около 0,8890 нивото.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1447 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини