Спад на цените на петрола

  • 20 април 2016 14:23

  • 1613
  • 0
Спад на цените на петрола
© Getty Images/Guliver

Цените на "черното злато" се понижават с над 2% след новина за край на тридневната стачка на петролните работници в Кувейт, която причини съкращаване на добивите на петрол в кралството с близо 60 на сто.

В началото на настоящата седмица стачката в Кувейт причини рязко съкращаване на добивите до едва 1,1 млн. барела на ден от около 3 млн. барела. Това парира негативното влияние на пазарите на ценната суровина от провалените в неделя преговори в Доха, Катар за замразяване на добивните нива на водещите производителки от и извън ОПЕК и доведе до скок на цените на американския лек суров петрол и на петрола сорт Брент с близо 4 долара съответно до 41,50 долара и до 44,50 долара за барел.

След края на тридневната стачка източник на агенция Ройтерс от кувейтската петрола индустрия обаче съобщи, че в сряда вече има слабо повишение на добивите до 1,6 млн. барела, като се очаква нарастване до 2,8 млн. барела в рамките на следващите три дни и до обичайните за кралството 3 млн. барела в четиридневен срок.

Приключването на стачните действа в Кувейт съживи опасенията, свързани със свръхпредлагането на ценната енергийна суровина в световен план.

В същото време Американският петролен институт отчете нарастване на петролните запаси в САЩ за седмицата до 15-и април с 3,1 млн. барела до общо 539,5 млн. барела - над средните прогнози за по-скромно повишение с 2,4 млн. барела.

Всичко това провокира солиден спад на цените на "черното злато" през днешната търговия, като фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май се понижават с 2,82% към 39,90 долара за барел, докато тези на петрол сорт Брент с доставка през юни се понижават с 2,54% към 42,91 долара за барел.

Днес вниманието на инвеститорите ще се насочи към данни на Енергийната информационна агенция (EIA), като средните пазарни очаквания са за нарастване на седмичните американските петролни запаси с около 2,12 млн. барела.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1613 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини