Настояват брокерите да имат професионално образование

  • 01 октомври 2013 06:21

  • 1622
  • 1
Настояват брокерите да имат професионално образование
©

Задължителната професионална квалификация и образователна подготовка по професията е едно от основните изисквания, които Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) предлага в бъдещ закон, засягащ дейността на посредниците при сделки с недвижими имоти. Това каза за „Монитор” председателят на сдружението Иван Велков.

„След години опити да получим от държавата адекватна позиция по темата, след като сме и част от ЕС, считаме, че прагматичната и полезна среда е чрез професионална саморегулация”, добави той. Според него една от основните цели на НСНИ от самото му създаване е регламентиране на посредническата дейност при сделки с недвижими имоти. „След проучване и анализ на добрите практики в други страни - членки на ЕС работна група от експерти разработи проект за закон, целящ ясна дефиниция на субектите на пазара, гарантиране на интересите на потребителите и държавата и създаване на лоялна конкурентна бизнес среда”, поясни Велков.

„Все повече хора от бранша осъзнават необходимостта от придобиване на съответната квалификация и интересът към обучения и сертификация осезаемо нараства”, смята шефът на НСНИ. „При нас, в сдружението, наскоро бе проведен поредният квалификационен курс по професията брокер на недвижими имоти, като до момента в центъра по професионално обучение към НСНИ има регистрирани над 100 брокери, придобили квалификационна степен по професия брокер, специалност недвижими имоти”, поясни той.

По думите на браншовика в България има две висши учебни заведения – Университета за национално и световно стопанство и Икономическия университет във Варна, които предлагат обучение по специалност „Икономика на недвижимата собственост”, и Университета по архитектура, строителство и геодезия - с „Устройство и управление на земи и имоти”. „Ние активно си сътрудничим и с трите университета, като поставените цели са постигане на професионална бизнес среда, повишаване на качеството на предлаганата услуга, професионално развитие на работещите по професията”, каза Велков и добави, че в България освен висшето образование има и режим за придобиване на образователен ценз за професията брокер, специалност недвижими имоти, който включва професионално обучение с

общ хорариум най-малко 960 учебни часа

Придобива се свидетелство за професионална квалификация III степен, което отговаря на европейските практики.

По думите му в България има добри и професионални преподаватели, които разполагат с необходимите знания и умения, а и с желание да ги предадат на последователите си. Обученията, организирани и разработени от Центъра по професионално обучение към НСНИ, се провеждат предимно от преподаватели от УНСС, ИУ – Варна, и УАСГ.

Според шефа на НСНИ няколко са основните изисквания, на които трябва да отговаря обучението на брокерите. „Основата е европейският стандарт EN 15733:2009, приет от CEN през 2009 г. и определящ квалификацията и компетентността на брокерите на недвижими имоти.

Евростандартът има статут на български стандарт от 2010 г., като професионалистите в бранша целят да покрият всички критерии за качество на предоставяната услуга.

От доста време НСНИ иска въвеждането на публичен регистър на брокерите и посредниците при сделките с недвижимо имущество. Той трябва да бъде лесно достъпен и по всяко време да дава информация за съществуващи имотни посредници и дейността им. Според експерти от сдружението в повечето от другите страни от ЕС и в Северна Америка никой не може да посредничи по сделки с имоти и името му да не фигурира в регистър на брокерите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1622 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бургазлиев

2013.10.15 | 13:33

1
Неграмотните брокери не правят разлика между ПК и ЕПК.

Добави коментар

Водещи новини