tbi bank получи рейтинг Baa3 за риск на насрещната страна и Ba2 за депозити от Moody's

  • 10 октомври 2023 13:30

  • 994
  • 0
tbi bank получи рейтинг Baa3 за риск на насрещната страна и Ba2 за депозити от Moody's
©

tbi bank, водеща challenger банка в Югоизточна Европа, която оперира в България, Румъния, Гърция, Германия и Литва, получи инвестиционен рейтинг Baa3 за риск на насрещната страна, както и дългосрочен и краткосрочен рейтинг Ba2/NP за депозити от Moody's Investors Service (Moody's).

В същото време рейтинговата агенция определи Baa3(cr)/P-3(cr) дългосрочна и краткосрочна оценка на Риска на насрещната страна (CR) и ba3 Базова кредитна оценка (BCA).

Според Moody's: "Съотношението между материалния собствен капитал и рисковопретеглените активи на tbi bank към края на 2022 г. възлиза на 27,0%, което е достатъчно за посрещане на значителни неочаквани загуби. Наред с това, банката демонстрира силно вътрешно генериране на капитал и капитализиране на печалбата, което внася баланс между амбициозните цели за растеж и по-ограничения достъп до капитал в сравнение с банките, чиито акции се търгуват публично.“

В доклада си агенцията посочва още, че стабилната перспектива на дългосрочните депозитни рейтинги е в резултат на очакванията ѝ резултатите и финансовият профил на банката да останат стабилни.

„Горди сме, че получихме рейтинг от утвърдена на световно ниво агенция като Moody's, който отразява високата ни рентабилност, стабилна депозитна база и перспективата за устойчив растеж. Тази оценка допълнително утвърждава позицията ни на надеждна и сигурна финансова институция, която ще продължи да предоставя иновативни решения за финансиране и спестяване за клиентите ни на всички пазари“, заяви Лукас Турса, изпълнителен директор, tbi bank.

Лукас Турса

Повече информация можете да откриете тук.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
994 0

Свързани новини

Водещи новини