Дуално обучение – успешният кариерен старт за твоето дете

  • 20 юни 2023 09:45

  • 1780
  • 0
Дуално обучение – успешният кариерен старт за твоето дете
©

Една от най-смислените новости в образованието през последните години се оказва въвеждането на т. нар. дуална форма на обучение от 8-ми до 12-ти клас. Моделът е заимстван от тези в Западна Европа, а още с въвеждането му през 2015 г. успява да привлече младежите, защото веднага след дипломиране те вече имат нужните знания и опит, придобита квалификация и могат да започнат работа.

Освен възможността да съвместяват учене и практика в големи утвърдени компании, гимназистите имат достъп до най-съвременните технологии и се учат от най-добрите в желаната от тях професия.

Професията електротехник е една от най-търсените по последни данни на Агенцията по заетостта и се очаква тази тенденция да продължи през следващите години. Тя се превръща в една от най-ценните не само в България, но и в световен мащаб.

EVN България e една от големите компании, която финансира развитието на дуалното обучение. От 2016 г. тя си партнира с професионалните гимназии по електротехника, като вече в над 11 от големите градове в Югоизточна България, успешно се съчетават общообразователни часове в училище и практика в реална работна среда.

Венелин Варналийски е ментор по програмата за дуално обучение на EVN, като при него се обучават учениците от Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“ в гр. Ямбол, която самият той е завършил.

След дипломирането на първия ни випуск през 2021 г., имаме 3 момчета, които започнаха в КЕЦ Ямбол и 1 в КЕЦ Елхово с гордост, споделя той.

Голяма част от завършилите пълния курс на дуално обучение в EVN ученици вече са назначени на постоянна работа в компанията.

Повече за програмата по дуално обучение с EVN може да откриете на www.evn.bg.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
1780 0

Свързани новини

Водещи новини