Кой българин е „Диригент на света“? Лента за проф. Васил Арнаудов с премиера по БНТ

  • 25 май 2023 16:31

  • 686
  • 1
Кой българин е „Диригент на света“? Лента за проф. Васил Арнаудов с премиера по БНТ
©

В навечерието на 24 май бе премиерата на документалния филм „Васил Арнаудов - Диригент на света“, посветен на един от най-ярките представители на българската музикална култура от втората половина на XX век. Кино „Одеон“ събра десетки хора, които са познавали, обичали и работили с проф. Васил Арнаудов. С лентата ще бъде отбелязана 90-годишнината от неговото рождение. Автор на филма е Георги Тошев, а творческият екип включва още режисьора по монтажа Калояна Климентова, Таня Решетарова - директор продукция, и оператора Георги Гвоздев.

„Филмът е едно лично пътуване на сина на проф. Васил Арнаудов - Андрей Арнаудов, в света на неговия баща. Всичко започва с един задочен разговор между баща и син, в който всеки ще открие частица смисъл за самия себе си.

Това е пътуване из спомените на хора, които са познавали, работили, обичали проф. Арнаудов. Лентата обаче излиза от личната история и очертава картина на времето - социализма между ограниченията на идеологията и грижата за културата.

Направихме опит да се разбере пътя на един творец, по който има много светлини и сенки, и да открием отговор на въпроса: „Има ли неповторими личности в изкуството?“ Лично за себе си аз открих какво е да имаш мисия, да бъдеш отдаден на изкуството, да не мислиш за успеха като украшение на ревера, а като важна част от живота ти. Проф. Арнаудов не е живял, за да бъде известен и признат, а защото не е могъл да съществува без музиката. И, да, след този филм за пореден път се убедих, че в живота и изкуството има незаменими. И до днес никой не може да постигне успехите на хоровото изкуство, които постига проф. Арнаудов, коментира Георги Тошев.

По време на премиерата сина на диригента Андрей Арнаудов също не скри емоцията: „Toзи филм не е за хората, които познават лично Васил Арнаудов. Не е за тях, защото всеки, който го е познавал лично, знае, че заради специфичното му излъчване, харизма, чувство за хумор и светоусещане, ако си го виждал лице в лице, няма как да го забравиш никога. Този филм е за милионите българи, които не знаят кой е той и е хубаво да научат. Защото това е част от цялостния проблем в България с паметта. С паметта за големите личности, които са разнасяли славата на нацията ни и българската култура на хиляди километри от София, а ние си позволяваме да ги забравим. Има такива хора и те не са толкова много, че да си позволим да не ги помним. Защото на паметта за тях се крепи националното ни самочувствие. Така че този филм е за новото поколение българи. Накрая, той е подарък и за самия мен, защото аз вече 32 години допълвам пъзела на образа на моя баща, в опит да го пазя като безценна част от съзнанието ми. Пазя го, защото без Васил Арнаудов аз самия не бих съществувал, не само във физически, а най-вече в чисто духовен смисъл!“.

БНТ ще излъчи документалния филм „Васил Арнаудов - Диригент на света“, на 14 юни, сряда, от 21:00 ч.

Последвайте канала на

Novini.bg
686 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.25 | 17:35

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 5900 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини