Чести грешки при купуване на електроника с кредитни карти и как да ги избегнеш?

  • 08 юни 2023 06:00

  • 6042
  • 0
Чести грешки при купуване на електроника с кредитни карти и как да ги избегнеш?
© Adobe Stock

Домакинските уреди и електрониката са неотменна част от съвременния живот. Когато трябва да си ги купиш обаче, цената не е никак ниска и много хора логично се обръщат към кредитните карти или кредитите, за да финансират покупката си.

Независимо какъв начин на финансиране избереш, трябва да подхождаш отговорно към личните си финанси и задълженията си.

За да ти помогнем в това начинание и в избора, в тази статия разказваме за често срещаните грешки при купуване на електроника и обзавеждане с кредитна карта. Важно е да се има предвид, че тези недоразумения могат да доведат до нестабилно финансово състояние и до влошена кредитна история.

Освен това, ще дадем и някои насоки, относно нещата, които да съобразиш, купувайки домашна техника с кредитна карта.

Често срещани грешки с кредитните карти при покупка на техника

Започваме с някои от най-често срещаните грешки при купуване на техника с кредитна карта.

Прекомерни разходи
Когато купуваш стоки с голяма стойност като домашна техника, лесно може да се увлечеш и да похарчиш повече, отколкото можеш да си позволиш.

Имай предвид, че прекомерните разходи могат да доведат до невъзможност да покриеш задължението си в необходимите срокове, а от там да ти бъдат начислени допълнителни лихви и такси.

Неразбиране на програмите за награди
Някои кредитни карти предлагат програми с бонус точки и награди, които могат да намалят част от разходите по картата. Недостатъчното познаване на програмите за лоялност, може да ти попречи да се възползваш максимално от тях.

Ето защо, когато решаваш дали да направиш дадена покупка с кредитна карта, запознай се добре с предимствата на избрания от теб продукт.

Не търсиш оферти
За разлика от други методи на финансиране, когато имаш кредитна карта, можеш да пазаруваш както във физически, така и в онлайн магазин. Ето защо, можеш лесно и удобно да направиш необходимото проучване на цените и предложенията.

Възползвай се от по-големия избор, който ти предлага кредитната карта. Ако не го направиш, може да платиш повече, отколкото е необходимо.

Непознаване на общите условия
Когато планираш да вземеш или да използваш кредитна карта, трябва да си напълно наясно с всички нейни условия.

Какъв е начинът на изплащане, има ли картата гратисен период или не, каква е лихвата, какви са таксите при плащане на ПОС, онлайн или при теглене от банкомат, разбери как е най-изгодният начин да изплащаш вноските по картата си, но и провери имаш ли допълнителни застраховки, лоялни програми и други.

Веднъж, когато си наясно с параметрите на избрания от теб продукт, ще можеш по-уверено да го използваш. В същото време, няма да се притесняваш, че може да ти бъдат начислени такси, с които не си наясно.

Не допускай тази грешка при покупка на домашна техника

Независимо за какъв тип разходи става въпрос, сред най-големите грешки, които може да направиш е да нямаш планиран бюджет.

Колкото и добре да познаваш финансовия инструмент, колкото и добре да проучиш офертите и бонус точките, липсата на бюджет може да доведе до влошаване на състоянието на личните ти финанси.

Когато купуваш техника, винаги бъди наясно със сумата, която можеш да отделиш, но и да имаш и план как ще я върнеш.

В допълнение на съветите за изгодно пазаруване на техника за дома, имай предвид, че може да се възползваш и от други опции за финансирне.

Някои търговци на дребно предлагат кредити тип „купи сега, плати по-късно“, както и възможност да направиш покупка на разсрочено плащане. Разбира се, в тези случаи също трябва да се запознаеш подробно с условията на кредитирането преди да се съгласиш с тях.

В заключение, използването на кредитна карта за закупуване на домакински уреди и електроника може да бъде удобно. В същото време, при неправилно използване на финансовия инструмент може да изпаднеш в ситуация на неплатежоспособност и да влошиш състоянието на личните си финанси.

За да избегнеш подобна ситуация, можеш да следваш нашите съвети и винаги планирай как и защо да използваш своята кредитна карта за каквато и да е покупка.

Отговорното отношение към личните ти финанси може да ти се отплати във времето.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
6042 0

Свързани новини

Водещи новини