"Български Рейв Архив" от края на 90-те до ранните 2000 излиза във фотокнига

  • 25 април 2023 14:20

  • 761
  • 0
"Български Рейв Архив" от края на 90-те до ранните 2000 излиза във фотокнига
©

Новият колекционерски проект е част от инициативата за съживяване на архивите от първите години на електронната сцена у нас и ще бъде представен на 28 април от 19 часа в клуб „ДОМ/DOM”

След мултижанровата изложба “Български Рейв Архив“ през 2021, представена от визуалния артист Владислав Илиев, дойде време историите да заживеят и във фотокнига, акцентираща върху архивното изследване на периода от края на 90-те и началото на новия век. Колекционерският обект събира на едно място селекция от любопитни материали като фотография, флаери, плакати и статии. За изложбата през 2021 основните герои на ранната рейв сцена у нас застанаха пред камерата на БРА, за да си припомнят най-интересните истории от епохата на първите партита у нас и социалната и политическа обстановка в тези години. Тези съвременни видео интервюта, заедно с архивни такива също ще могат да бъдат намерени в специално приложение на книгата, където QR код ще препраща към видеа онлайн и ще допълва съдържанието през добавена реалност (AR) филтри.

„Клубната сцена не е мода, тя е по-скоро начин на живот и философия. Добре е да се отнасяме към нея с това уважение, с което се отнасяме към религията или към други социални слоеве на обществото", казва авторът Владислав Илиев.

Представянето ще бъде на 28 април от 19 часа в новооткрития клуб ДОМ (ул.Ангел Кънчев 1), като изложба и интервенция на пространството с различни светлинни, звукови и видео инсталации, заедно със съпътстваща програма, която ще продължи 3 дни – от петък до неделя. В първата вечер зад пулта ще застанат DJ Steven, Jassen Petrov, Kikk (Файчето от Тибетски сърца), заедно с Laylla Dane – герои от изложбата, чиито лични архиви от снимки, флаери, плакати и истории от партита влизат в книгата. Втората вечер ще представи по-твърд звук от един от основателите на Sofia Records и PornoBPM – Kei, заедно с Roboknob (Live) и Vitya. В неделя програмата ще е дневна, с амбиънт сетове от Scav, Cinnamint и Vladzen. През останалото време между дните 29.04 и 02.05 от 12:00 до 22:00 книгата ще може да бъде разгледана чрез инсталации в клуба, както и да се закупи на място.

“На първо място беше отношението с хората. За мен това беше изключително важно. Може би това, ако се замислите, днес е най-дефицитната стока. Отношението, нормалното човешко взаимоотношение, любовта и уважението. Не-насилието към човека до теб. Това беше философията на цялото онова време.“ – казва в интервюто си за БРА Dr. Tzanev - водещ на едно от най-влиятелните тогава предавания за електронна музика по радио RFI.

„И това се случи в едни много странни години – в началото и средата на 90-те, като си представям, че този период в България съответства на 30-те години в Чикаго, когато всичко беше много гангстерско, имаше някакви мафиотски воини, изстрели по улиците и по баровете. А на тези партита просто цареше едно спокойствие. Може да е имало някакви странни случаи, но аз не съм ги преживявал. Имаше един дух на любов.“ – част от интервюто със Страхил Велчев, Kink.

Проектът „Български Рейв Архив“ представя селекция от уникални материали, видеа и интервюта с хора, оформили сцената в първите години на прехода: Агнес – първият face control в клуб Спартакус, DJ Steven, Ясен Петров, Иван Попов – Smurf, Иво Рачев, Алекс Мечев и DJ Rady от Metropolis, Делян Христов (D-Alien), работил по визиите и флаерите на първите партита у нас, Марта Данева - Laylla Dane, Рада Еленкова, Елена Ненкова – фотограф, Радослав Илиев – режисьор на предаването „ТеХнО“ по БНТ, Стоян Стоянов – основател на Magrathea и Earth Dance Festival, Николай Маджаров – Файчето, част от групата „Тибетски сърца“, д-р Цанев – радио RFI, Ясен Згуровски – face control и танцьор, DJ Balthazar, No Good, Valentine, KinK. Архиви от публикации в издания, като вестник „24 часа“, „Култура“, „Сега“, списания „Егоист“, „Нов ритъм“ „Метрополис“ и други.

За автора:

Владислав Илиев (Vladzen) е интердисциплинарен визуален артист с фокус върху възприятието за светлина и пространство, инсталация, сценичен дизайн и видео. Завършва НАТФИЗ през 2010, специалност Сценичен и Екранен Дизайн, а от 2016 е гост лектор по видео мапинг, специалност „Дигитални изкуства“ в НХА, София. През 2009 създава студио Phormatik с интерес към развиването на дигиталната култура в сферата на изкуството и създаването на преживявания чрез изкуство, технология и дизайн. През последните години работи в областта на интерактивния дизайн, 3Д мапинг и нови медии и развива интегрирането им в театъра и перформативните изкуства.

За книгата:

Фотокнигата „Български Рейв Архив/БРА“ се издава от студио Phormatik с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Автор на проекта е Владислав Илиев, консултанти по дизайн и печат са Мартин Атанасов и Янко Джаров. Добавената реалност е реализирана с помощта на Михаил Илиев, а печата е от inkpression.

Книгата ще излезе в тираж от 300 броя, на английски език, на цена от 90 лева и ще може да бъде закупена в четирите дни ( 28.04-02.05 ) на изложбата в клуб ДОМ, а след това на местата за колекционерски фотокниги в София и онлайн - AVRTIKL, ПУК, ТИРАЖ.

www.ravearchive.space

Информация за откриващото събитие можете да следите тук.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
761 0

Водещи новини