Кошлуков намекна за раздяла със знаково лице от БНТ: Не внимава много с езика

  • 07 март 2023 17:56

  • 23924
  • 22
Кошлуков намекна за раздяла със знаково лице от БНТ: Не внимава много с езика
© Булфото (архив)

Предвиждам сериозни промени и преразглеждане на рубриката на Петър Стоянович, ако изобщо остане в предаването на Георги Любенов. Професорът сутрин рано не внимава много с езика си. Това обеща генералният директор на БНТ Емил Кошлуков пред Съвета за електронни медии, където направи отчет на работата на обществената телевизия от юли до декември 2022 г.

Темата за проф. Петър Стоянович и участието му в "Денят започва с Георги Любенов" бе повдигната от Габриела Наплатанова, член на СЕМ, тъй като в СЕМ са получени сигнали за реплика на професора, свързана с малките момиченца.

,,Визираха се определени неща", обясни Наплатанова, без да навлиза в подробности. Каза обаче, че точно това издание на предаването ще бъде проследено отново от СЕМ, за да се прецени дали има нарушение на закона.

,,Сериалът "Войната на буквите" е даден за преозвучаване на продуцентите'', каза Кошлуков, цитиран от в-к "24 часа".

Причината е, че според него няма как царят да говори със съвременни думи като "Смешник" и "Изчезни" и езикът не трябва да звучи като анахронизъм. Единствено Симона Велева от състава на СЕМ похвали сериала и усилието на БНТ да снима исторически филми.

Обществената телевизия обаче най-вероятно ще се откаже да прави новия филм на Максим Генчев, за който преди месеци бе обявено, че ще бъде подкрепен финансово от БНТ. Проектът на режисьора, чийто филм "Ботев" предизвика изключително остра обществена реакция, е за цар Иван Александър - "1349". Той е приет от филмовата комисия, но не са спазени конкретни изисквания и най-вероятно бюджетната комисия няма да му даде финансиране, каза Кошлуков.

Пролет Велкова от СЕМ поиска генералният директор да подаде оставката си, тъй като продължава да заема позицията вече 8 месеца след изтичането на мандата му заради делото, което се води в съда именно по повод конкурса за мястото му. Велкова припомни, че той е получил 4 гласа "против", а не се знае колко още ще продължи делото. То бе заведено от Ирина Величкова срещу СЕМ, който не бил обявил с решение прекратяването на конкурса без излъчен победител.

Медийната комисия изслуша Кошлуков заради филма "Ботев"

Велкова поиска от колегите си да препотвърдят отрицателния си вот, а от Кошлуков - "да ви помолим да си дадете сметка, че единствено делото ви държи на този пост и да ви помолим да отстъпите от него в полза на обществото".

Темата няма връзка с доклада, така че няма какво да коментирам, отговори Кошлуков.

Но пък за да е изчерпателен във връзка с отчета си, вдигна телефона и се обади на свой служител, за да разбере какви са едни 24 хил. лв., описани в доклада като получени безвъзмездно. За тях бе попитан от Симона Велева, която уточни, че сумата не е голяма, но думата "безвъзмездно" предизвиква въпроси.

Оказа се, че са пари, преведени за информационна кампания за дарителството, която се прави от българо-американска компания.

В типичния си стил шефът на БНТ по-късно каза и виц по повод сигнал от зрител, недоволен, че телевизията не съобщава какво е времето в Москва: "Както гласи старият виц, времето в Москва ще е хубаво, но не за всекиго".

Кошлуков: Ако потрябва томбола за председател, от БНТ вече излъчваме тотото

Накрая Кошлуков благодари на СЕМ, че от съвета са се съгласили да направят работна среща с ръководството на телевизията за перспективите и развитието на БНТ. Всъщност именно с това започна срещата на Кошлуков със СЕМ. Той поиска среща, тъй като по думите му е време да бъде обсъдено дали лицензиите на БНТ отговарят на новия начин на потребяване, на новите интереси на публиката.

Важна тема е и разпространението на телевизията, както и запазването на правата върху съдържанието, което след време може да бъде ползвано не само за тв предаване, но и за игра, за книга, за читалищна дейност и т.н. "В света и Европа телевизиите се променят и ако не изработим пътна карта, ако не видим накъде отива телевизията, рискуваме обществената медия значително да изостане, каза той.

Отчетът на Кошлуков бе приет с 3 гласа "за", въздържаха се от подкрепа Габриела Наплатанова и Пролет Велкова.

Владимир Василев
23924 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
Nakoba

2023.03.10 | 13:11

22
Хей Кошлуков, много се задържа на този пост и започналото отдавна твое износване те превърна в заядлив старец. Не се занимавай с любимеца на много зрители Стоянович, ами положи усилия да приличаш на него, на свежата му мисъл, на младежкия му дух. Остави ни го!
Инженерът 1917

2023.03.08 | 14:23

20
Професорът да си скъса дипломата от "комунистическо време"! И тогава на какво ще е професор? Ха ха ха! Сега пак ми изтрийте коментара!
СТЕФКА ЙОРДАНОВА

2023.03.08 | 22:48

21
Но 18 години през ,,комунистическо" време не може да стане професор !
Инженерът 1917

2023.03.08 | 14:21

19
Професорът да си скъса дипломата от комунистическо време! И тогава на какво ще е професор? Ха ха ха!
MOLI

2023.03.08 | 13:39

18
НА ТИЯ ДЪРТИ ,КОМУНИСТИЧЕСКИ ПЪРПАНДЕЛИ И КОСЪМА ИМ ПРЕЧИ!!!
Георги

2023.03.08 | 08:10

17
Петър Стоянович е най доброто нещо в това предаване.
Георги

2023.03.08 | 08:10

16
Петър Стоянович е най доброто нещо в това предаване.
баба гицка

2023.03.07 | 22:14

15
червените патки винаги крякат против Кошкуков, просто така са им заповядали
PaulaFox

2023.03.07 | 21:56

14
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
Фико

2023.03.07 | 21:51

13
Сигнал от комунистката Габриела Наплантова ще успее да свали от екран Петър Стоянович! Професорът, който освежава с хумора си и изключителната си находчивост всяко предаване на БНТ. Деликатно-хапливият му език не се харесва на чвора комуняга псевдо президент Румен Радев и червените главорези около него! Боже спаси България!
Чудомир

2023.03.07 | 19:57

7
Олигофрена Кошлуков отново мисли с гъза си

2023.03.07 | 20:52

12
Камилата и с гъза си не може да мисли, той само партенки подхвърля, така ги учат в разузнаването

Добави коментар

Водещи новини