АЕЖ призова журналистите да бойкотират Костадинов

  • 05 октомври 2022 15:38

  • 7135
  • 56
АЕЖ призова журналистите да бойкотират Костадинов
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава за солидарност срещу опитите колеги да бъдат мачкани и обиждани от политиците. Възмутително е поведението на лидера на партия “Възраждане” Костадин Костадинов, който в сряда се опита да гони журналисти от сградата на Българската телеграфна агенция. Призоваваме всички репортери да са крайно критични към подобни действия и в никакъв случай да не позволяват на политик да се саморазправя с техни колеги. Особено когато не му се случва за първи път. Това се казва в позиция на АЕЖ след скандалното поведение на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов в сряда, който на пресконференция на партията в БТА, обяви, че за да започне събитието от залата, трябва да излязат представителите на "Дневник", "Капитал", "Медиапул", Клуб Z.

Той включи и обидни квалификации: "Това не са медии. Това са американски радиоточки! Те са едностранчиви, те са жълти". След което демонстративно Костадинов и свитата му напуснаха собствената си пресконференция. Част от медиите тръгнаха да ги догонват, а Костадинов "милостиво" се спря на стълбите, за да сподели "ценните" си мисли.

От Асоциацията на европейските журналисти призовават към бойкот от страна на медиите - "всички колеги да бойкотират подобни политици, каквито сме имали и в миналото, но на последните избори не събраха и един процент и се превърнаха в маргинали, на които никой не обръща внимание".

"Възраждане" гони журналисти и говори за нови избори

Оттам се обръщат и към националните телевизии като припомнят, че "по време на предизборната кампания най-много време трите най-големи телевизии bTV, Nova и БНТ са предоставили именно на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, в топ 10 на кандидатите с най-много минути в ефир е и още един представител на партията".

"Дали ще продължат да толерират предоставянето на несъразмерно ефирно време на политици, на които им липсва базисно уважение не само към журналистите, но и изобщо към демократичния и правов ред", питат от АЕЖ.

Има и призив към БТА, на чиято територия се разигра сцената - "с настояване да вземе отношение по случая и да разясни какви правила трябва да следват политическите партии на нейна територия".

Ето и цялата позиция на АЕЖ:

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава за солидарност срещу опитите колеги да бъдат мачкани и обиждани от политиците. Възмутително е поведението на лидера на партия “Възраждане” Костадин Костадинов, който в сряда се опита да гони журналисти от сградата на Българската телеграфна агенция. Призоваваме всички репортери да са крайно критични към подобни действия и в никакъв случай да не позволяват на политик да се саморазправя с техни колеги. Особено когато не му се случва за първи път.

АЕЖ застава изцяло зад репортерката от „Дневник“ Ралица Фичева, която беше подложена на недопустимо унижение от ръководството на „Възраждане“.

Обръщаме се към ръководството на Българската телеграфна агенция с настояване да вземе отношение по случая и да разясни какви правила трябва да следват политическите партии на нейна територия. 

Обръщаме се и към ръководствата на обществените медии и най-гледаните телевизии с въпрос дали ще продължат да толерират предоставянето на несъразмерно ефирно време на политици, на които им липсва базисно уважение не само към журналистите, но и изобщо към демократичния и правов ред.

Според проучване на платформата “Лъжеш ли” по време на предизборната кампания най-много време трите най-големи телевизии bTV, Nova и БНТ са предоставили именно на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, в топ 10 на кандидатите с най-много минути в ефир е и още един представител на партията. Същото проучване показва, че представители на партията са и на челните места по разпространяване на неверни твърдения в рамките на кампанията. Припомняме, че това е партия, която разпространява дезинформация по теми като опазване на общественото здраве и национална сигурност. 

Призоваваме всички колеги да бойкотират подобни политици, каквито сме имали и в миналото, но на последните избори не събраха и един процент и се превърнаха в маргинали, на които никой не обръща внимание. Убедени сме, че това ще е съдбата и на поредния, който си позволява да напада журналисти и уважавани медии, но трябва ли отново да го търпим с години?

АЕЖ използва случая да изрази и цялостното си разочарование от начина, по който политиците общуваха с медиите по време на кампанията и в изборната нощ. В предизборната кампания кандидатите за подкрепата на българските граждани дължаха на обществото лидерски дебат, проведен пред журналисти. Такъв дебат, уви не се състоя. В изборната нощ лидерите на най-големите партии трябваше да отговарят на журналистически въпроси в рамките на пресконференции, каквито се организираха някога в НДК и се провеждаха по реда на подреждане на политическите сили. В една здрава демокрация журналистите трябва да имат възможност да задават въпросите си в среда, в която тези въпроси могат да бъдат чути и да получат внимателен отговор. Вместо това репортерите са принудени да преследват политиците, да се бутат и надвикват, за да зададат въпросите си или пък просто да коментират мисли на политиците, споделени не пред медии, а в социалните мрежи.

Напомняме на всички партии в новоизбраното Народно събрание, че носят отговорност за подобряването на медийната среда и за възстановяването на нормалното политическо говорене пред медии.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
7135 56

Свързани новини

Коментари 56

Добави коментар
БАЙ ХОЙ

2022.11.01 | 13:27

56
НЕ. ДА. ГО. БОЙКОТИРАТЕ, ИЗОБЩО. НИКЪДЕ. ДА. НЕ. БЪДЕ. ДОПУСКАН ДО. ИЗЯВИ, ТОЙ. И. ВСИЧКИТЕ. МУ ПОМИЯРИ.
Сети

2022.10.09 | 00:46

55
О, когато оня дрогиран дебил му наби лакът в корема нямаше дерт, нали. Що не ревахте тогава като недобори педерасти, а мисирки ? Да го турна на цялата ви сган и пасмина
PaulaFox

2022.10.05 | 17:44

26
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.05 | 22:38

54
Ей откачалке

2022.10.05 | 21:32

53
Тая сага я гледахме като лумпена дрогиран, под името Волен Сидеров!!!
Сърбеца

2022.10.05 | 18:51

48
Смърт за журналистите, западни подлоги

2022.10.05 | 20:01

52
Млъкни бре боклук. Лекувай си сърбежите.
Панчо

2022.10.05 | 18:07

33
Тоя помияр се взе на сериозно.
Z

2022.10.05 | 19:09

51
Ами тя и майка ти се взе насереиозно, а накрая я опраши един циганин на който сега викаш баща.
тошко

2022.10.05 | 19:02

50
Помия си ти,комплексар!
тошко

2022.10.05 | 19:02

49
Помия си ти,комплексар!

2022.10.05 | 18:36

40
Кой Киро наркомана ли Добре че американците му нагласиха гласовете иначе нямаше да померише парламент

2022.10.05 | 18:48

47
Ха ха хааааа продажниците побързаха засегнати да поканят от Възраждане тази вечер и да им се карат ха хааааа Предатели националнииии затвор за вас

2022.10.05 | 16:20

4
Копейкин да го духаш

2022.10.05 | 18:47

46
глей педала за кво пише тука еййй джендер мендеррр
Българин

2022.10.05 | 17:57

31
Брат, ти пишка имаш ли че говориш за духане?

2022.10.05 | 18:46

45
Костадинов знае много добре, че всички медии са контролирани от американците дори и БНТ. Просто показва, че ще има война с предателите. Вижте как скочиха предателите срещу него БНТ, БТВ и всички американски марионетки.
СВОБОДА на СЛОВОТО

2022.10.05 | 18:37

41
КОГАТО ,МЕДИЯ ВЗИМА ПАРИ от "С О Р О С О Й Д Н И" ГРАНТОВЕ и ЧУЖДИ НПО-ТА НЯМА КАК, ДА БЪДЕ ОБЕКТИВНА и ПРОФЕСИОНАЛНА. РАБОТИ "САМО" ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА ТОЗИ КОЙТО, ПЛАЩА.

2022.10.05 | 18:46

44
Ами то и БНТ дето уж с парите на хората се издържа е егати и манипулативното и поамериканчено

Добави коментар

Водещи новини