Историята на Покер играта

  • 01 юни 2022 12:07

  • 551
  • 0
Историята на Покер играта
©
Слушай новината Слушай новината

Покер е не просто игра на карти, в която целта е да спечелиш притежавайки силна ръка! Да, да имаш силна ръка съвсем не е достатъчно. Превърнала се в национална игра в САЩ, покер изисква пълен емоционален и физически контрол. Веднага в съзнанието ни излиза сцена от някоя Холивудска продукция, в която играчи с ледено студен вид се опитват да заблудят противника с цел победа.

Не просто спечелване на пари. Разбира се те са осребрител на качествата и уменията, вложени в играта, но вътрешното усещане след като си надиграл противника (било то с блъф и т.н. ) не може да бъде оценено.

Разбира се във филмите, краят почти винаги завършва с мъжка, да кажем, разправия именно заради наранено мъжко его! Да, това е Мъжка игра и моля всички практикуващи играта дами да ме извинят.

История през вековете

Всички магически игри от хазартен тип, запазили се през вековете са с неточен или недоказуем произход. Историята на покера не е изключение! Твърде се, че някога персите са играли много подобна игра наречена Ас Нас. Играела се от 4-ма човека с по 5 карти, като играчът с най-силни карти е печелил залозите. Друга, не по-малко интересна е историята за китайския император Муцунг, който играел домино карти със съпругата си. Тук си задаваме въпроса, какво ли е чувството да „блъфираш“ Императора....? Но, да се върнем на Ас Нас. Прието e, че кръстоносните походи пренасят играта в Европа, като според географското положение се развиват различни варианти. В Испания и Италия се практикувала игра наречена Primero. Игра от три карти със залози, наподобяваща също така и съвременната игра позната в нашите географски ширини като Свара. Френският вариант Poque (стар френски глагол значещ залагам) и немският Pochen стават много популярни през 17-18 век.

Златната треска пренася играта през океана. Преминала един път от другата страна на океана, Покер бързо печели симпатии. Френското колониално преселение в Ню Орлиънс се смята, като начало на развитието и еволюирането на играта в съвременния ѝ вариант. Английският актьор Джоузеф Кроуел през 1829 г. разказва как 4 души играят с тесте от 20 карти и залагат на картите, които държат, което го прави първият човек документирал наличието на Покер. Джонатан Грийн наречен „бащата“ на Покер, през 1834 г. описва правилата на играта, която се играела по плавателните съдове на Мисисипи. Величествената река играе ключова роля за разпространението на Покер в цяла Северна Америка.  

Реализация на Покер в наши дни

Огромният интерес и непрестанно растящият брой на желаещите да играят, превръща покер в „Хегемона“ на хазартната индустрия. Въпреки огромното разнообразие на видовете покер игри, два от тях значително се отличават, като най-предпочитани. Не е нужно да си професионалист, за да се досетиш. Да, говорим за Texas Holdem Poker и Omaha. Това са първенците покорили целия свят.

През 1973 г. в Лас Вегас се реализира първото телевизионно Покер събитие на национално ниво. Така се стартира нов сегмент в индустрията и дори някои от тези събития са се запазили и са гледани до днес.

Развитието на технологиите и неспиращият интерес към играта води и до неизбежното. През 1998г. стартира първата онлайн покер зала, която открехва вратата към просперитетното бъдеще на Poker Online.

Ще се спрем на някои различия между офлайн (физическо присъствие) и онлайн покер, извършвани днес. Играещите онлайн са представени посредством Аватар (снимка и т.н.), което прави невъзможно да наблюдаваш противника, неговите реакции, жестове и поведение на опонентите. Всеки сблъсквал се играта знае, че опитните играчи успяват да уловят всеки жест или нервно трепване на противника и могат да „подушат“ кога се блъфира от километри. Това е в голям плюс за начинаещи и неопитни играчи.

Разбъркването и раздаването на картите, както и вземането на решения във физическо Казино се извършва бавно и тромаво, докато в онлайн платформите за същия период от време може да изиграеш няколко пъти повече игри, което дава по голям шанс да спечелиш (разбира се и да загубиш по-бързо). Предимството на онлайн платформата се подчертава и с факта, че онлайн можеш да играеш на няколко маси, което е невъзможно да се случи физически.  

Няма нужда, но все пак ще го отбележим. Без значение какво електронно устройство ще използваш (покритието е на всякакви), възможността да играеш когато и където си поискаш с почти безкрайно разнообразие от игри, се дава само от онлайн платформите. Всеки може и сам да се досети за ограниченията и неудобствата на физическите зали. Все пак трябва да се подчертае, че плюсът от физическото усещане на противниците, беседите, закачките и най-вече „Блъф“ моментите, не могат да се пресъздадат с такава сила на онлайн платформите.

В интернет, играчите могат да използват различни програми подпомагащи за стратегията на игра. С просто око се забелязва софтуер, който изчислява в процентно отношение шансовете ти за победа. Някои от платформите събират информация за играчите. Това подпомага да анализираш и намериш слаби места както в твоята така и в стратегията и начина на игра на противника.

Последвайте канала на

Novini.bg
551 0

Свързани новини

Водещи новини