Соня Момчилова е новият председател на СЕМ

  • 21 април 2022 12:06

  • 1268
  • 2
Соня Момчилова е новият председател на СЕМ
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

С 4 гласа "за" и 1 "против" Соня Момчилова ще оглави медийния регулатор за срок от една година. Ситуацията, в която се извърши изборът е безпрецедентна, тъй като изборът на нов председател се случва преди да бъдат избрани новите членове на регулатора. Единственият глас "против" беше на Розита Еленова.

Две бяха възможните имена за нов председател на СЕМ: Галина Георгиева или Соня Момчилова. Изборът е само между тях двете, тъй като мандатът на останалите трима членове на СЕМ другата седмица по това време вече ще е изтекъл.

Безпрецедентното в случая обаче е друго. На практика предстои следващия месец медийният регулатор да има трима нови членове. Те обаче няма да участват в избора на председател, тъй като той вече е избран.

Причината това да се случи е, че мандатът на Бетина Жотева като член на СЕМ ще изтече преди да бъдат избрани новите членове на регулатора. И де факто тя няма да може да остане като председател.

Розита Еленкова, чийто мандат също изтича, заяви, че бързият избор на нов председател е бил изненада за нея, и че при такива обстоятелства е можело да се назначи изпълняващ длъжността председател, за да се даде шанс на новите членове да изберат своя председател и самите те да участват в избора.

Бетина Жотева: Мартин Карбовски не е подходящ за СЕМ

Новият председател на медийния регулатор заяви, че при идването на новите членове, тя ще подложи на гласуване председателството си, за да могат и те да участват в избора.

По-късно днес в Комисията п култура и медии депутатите ще изслушат номинациите за нови членове на СЕМ.

"Продължаваме промяната" предлагат един от тях да е Симона Велева. Номинацията на "Демократична България" е Пролет Велкова, а от "Възраждане" предлагат Тодор Беленски.

Само две от тези имена ще влязат като членове на СЕМ от парламентарната квота. Президентът също трябва да предложи член на регулатора, но кого - все още не се знае. Изборът на новите членове ще се случи в началото на май.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1268 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ДБ

2022.04.22 | 15:34

2
Комунисто другарка комсомолска секретарка.

2022.04.21 | 12:37

1
Тези комисии са параван за депотатите. Така депотатите не са виновни за нищо и са чисти като сълза.

Добави коментар

Водещи новини