Мъск заплаши да уволни борда на "Туитър"

  • 18 април 2022 17:50

  • 1680
  • 1
Мъск заплаши да уволни борда на "Туитър"
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Главният изпълнителен директор на "Тесла" (Tesla Inc.) Илон Мъск заяви в понеделник, че бордът на директорите на "Туитър" (Twitter Inc.) ще остане без работа, ако неговата оферта за поглъщане на голямата социална интернет медия бъде успешна, съобщава БНР.

"Заплатата на борда ще бъде нула долара, ако офертата ми успее, така че това са спестени около 3 милиона долара на година“, посочи Мъск в отговор на туит, в който се твърди, че интересите на борда на директорите не са в съответствие с интересите на акционерите на компанията.

Преди дни Мъск направи предложение да закупи Twitter за обща стойност от 43 милиарда долара, или по 54,20 долара на акция, и да я направи частна компания. 

По-късно бордът на директорите на гиганта в социалните медии прие така наречения план "Отровно хапче", за да предотврати нейното изкупуване.

"Отровното хапче" е тактика, използвана за предотвратяване на враждебни поглъщания и придобивания. В повечето случаи "отровните хапчета", когато бъдат задействани, разреждат стойността на всяка акция, за да затруднят оферентът да поеме контрола върху дадена компания при нейното придобиване.

В петък късно вечерта Twitter, Inc. обяви, че нейният борд на директорите е приел "план за правата на акционерите с ограничен срок", след като Илон Мъск предложи да придобие компанията и да я направи частна за 43 млрд. долара.

Илън Мъск предлага да купи Twitter

Според изявление, публикувано от Twitter, ако акционер избере да придобие дял от компанията за над 15%, други акционери ще могат "да закупуват, по текущата цена на упражняване, допълнителни обикновени акции с текуща пазарна стойност от два пъти цената на упражняване на правото". На практика, чрез подобно решение другите акционери ще могат да купуват допълнителни акции с отстъпка.

Тактиката, известна още като "отровното хапче", е обичайна практика в опитите за предотвратяване на враждебни поглъщания на компании. Планът за правата изтича на 14 април 2023 г.

Теодора Павлова
1680 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.04.19 | 07:44

1
Абе...Аз може да не съм много навътре в сложните финансови операции,ама ще ми обясните ли при тази "гениална" тактика,кое би попречило на дребните акционери да решът да направят удара на живота си като си купят акции на нереално занижени цени и веднага след това ги продадът на желаещия да ги изкупи и предлагащ нереално завишена цена? Единственото,което виждам да се случва така,е големите акционери да се лишат от част от печалбата си за сметка на малките и леко забавяне на сделката,но не и предотвратяването и...!

Добави коментар

Водещи новини