Бившият шеф на БНР Андон Балтаков: Имаше опит да бъда сплашен

  • 06 август 2021 15:22

  • 3253
  • 2
Бившият шеф на БНР Андон Балтаков: Имаше опит да бъда сплашен
© Булфото

За опит да бъде сплашен разказва в интервю пред "Дневник" напускащият днес генерален директор на БНР Андон Балтаков. В края на юни, връщайки се от командировка в провинцията, той намерил кални стъпки в коридора на апартамента си в центъра на София. Нямало следи от взлом. Гардеробът бил отворен, а в хола имало мръсна чаша чай.

"Някой е влизал в апартамента ми, но не можах да разбера как. Аз живея на втория етаж в центъра и прозорецът не беше счупен. Какво се оказа - влязъл или са влезли през терасата на апартамента. Първото нещо, което са направили, аз ще ви покажа и снимки, това е бил целенасочен взлом, а не опит на някой наркоман или бедняк да вземе някакви пари и вещи. Излезли са през входната врата, тъй като резервният ми ключ беше до вратата.

Ако някой е искал да открадне нещо, е можел да изнесе целия апартамент. Най-малкото - американският ми паспорт беше на достъпно място. Нито електроника, нито американски кредитни карти. Започнах да анализирам ситуацията и видях, че резервният ми ключ, с който очевидно са излезли, го няма. Както си бях с пакетирания куфар, го взех, отидох до радиото да си взема автомобила и заминах за Благоевград, където живее сестра ми. И така живях последната предизборна седмица - на куфар.

Шефът на БНР хвърли оставка

Не сигнализирах столичната полиция, защото знаех, че това щеше да бъде поето като опит да се компрометира радиото и генералния му директор, за търсене на някакви дивиденти. Консултирах се с няколко криминалисти, които ми казаха, че това, за което говоря, е опит за сплашване", казва в интервюто Балтаков.

Той разказал за случая по телефона на вътрешния министър Бойко Рашков, а след това и на премиера Стефан Янев, с когото се видял в кабинета му в БНР след едно негово интервю в радиото. Реакция или действия не последвали: "Междувременно се свързах със служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Говорихме много накратко и му обясних набързо.

Казах му, че се притеснявам и че телефонът ми се подслушва, и бих искал да се видим на живо. Той каза "да, разбрах" и разговорът беше дотам. Няколко дни по-късно информацията стигна и до министър-председателя Стефан Янев, с когото се видях на 4 юли в кабинета ми, когато той беше дошъл за интервю в БНР.

Аз го поканих, за да споделя притесненията ми. Не последва никаква реакция на самата държава. Най-малкото очаквах дори от куртоазия някой да изпрати човек, за да обясня какво се е случило и защо се притеснявам и най-малкото да ми даде категорично становище, че това не е заплаха. За мен това е атака, опит за сплашване. Аз не съм параноик, но ако аз не съм сигурен за собствената си безопасност, как да доведа семейството си тук", обяснява Балтаков.

Чувствайки се застрашен, генералният директор на радиото взел окончателно решение да не остава в страната, където първоначално имал намерение да доведе и семейството си. От години те живеят в САЩ.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
3253 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
баба гицка

2021.08.07 | 22:14

2
радко е мръсник и БОГ ще го накаже

2021.08.06 | 16:21

1
Докажи го!!!

Добави коментар

Водещи новини