БТА и МИА подписаха в Рим споразумение за обмен на информация

  • 26 май 2021 21:24

  • 1136
  • 4
БТА и МИА подписаха в Рим споразумение за обмен на информация
© Президентство

С полагане на венец пред паметника на легендарния български войвода и революционер капитан Петко Войвода започна посещението на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в Рим. Държавният глава е на тридневна визита във Ватикана и Италианската република. За да отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, тази година с делегацията ни начело с българския държавен глава пътува и делегация от Република Северна Македония, ръководена от президента Стево Пендаровски.

Пред паметника на капитан Петко Войвода, разположен на хълма на гарибалдийците в Рим, заедно с президента Радев почит отдадоха и наши общественици, както и министърът на културата Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си. Паметникът на българския войвода е дело на проф. Валентин Старчев като признание към десетки българи гарибалдийци, дали своя принос в името на свободата на италианския народ.

Днес в Рим президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на откри официално галерия „България“ към Българския културен институт в италианската столица. Държавният глава поздрави екипа за усилията им да създадат духовно пространство, което представя пред света българско изкуство на европейско ниво и дава поводи за гордост. Първата изложба на галерията съчетава знакови произведения на българското изобразително изкуство от частни колекции, които досега не са били излагани за публика.

В първия ден от визитата президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и колегата му от Република Северна Македония Стево Пендаровски присъстваха на подписване на споразумение за обмен на информация и професионално сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и Медийната информационна агенция (МИА). Генералните директори на двете медии  – Кирил Вълчев и Драган Антоновски, подписаха документа в представителството на Европейската комисия в Рим.

„Не може да има добро приятелство без регулярна информация. С президента Пендаровски ще очакваме много по-интензивен обмен на надеждна, проверена и точна информация“, заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

В подписаното споразумение се посочва, че в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония „БТА и МИА ще предприемат ефикасни мерки в разменяните информации да няма недобронамерена пропаганда и подстрекаване към насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на отношенията между Република България и Република Северна Македония”. „С моя колега генералния директор на МИА имаме важната отговорност за разказа за днешния ден в България и Република Северна Македония, който ще бъде четен утре”, каза Вълчев.

Посещението на президента Радев продължава утре, когато той и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от Негово Светейшество Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март. Във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев ще разгледа фрагменти от наскоро открития трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“ на архиепископ Петър Богдан Бакшич.

По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Утре президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и президентът на РСМ Стево Пендаровски, придружени от своите съпруги, ще посетят базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

Последвайте канала на

Novini.bg
1136 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
И,

2021.05.27 | 05:14

3
Ммм,Премяната и той се появи във вечния град,ще вземе да почервенее. Иначе подписали,те от СМ много обичат да подписват,а после да забравят.А Радев да внимава ,че до него стои манипулатор с указания Пендарчето.Тез приказки за външен посредник е изцяло тенденциозно,като че ли те имат някакви исторически факти,а ние ги оборваме.И като се знае че плащат срещу нас ,явно са подготвили кошницата,пендарите де!Смисъла е ,да покажат ,че има исторически спор,а не че те са фалшифицирали.

2021.05.27 | 07:12

4
ПЕЕВСКИ ПРЕБИТ В ДУБАЙ КЪРПЯТ ГО В ШВЕЙЦАРИЯ ТЪРСИ УКРИТИЯ В КАТАР ПРЕДИ 10 ДНИ СЕ Е СЛУЧИЛО НАПАДАТЕЛИТЕ ГОВОРИЛИ РУСКИ ОХРАНАТА НА ПЕЕВСКИ СЪЩО Е БИЛА В КОМА.ВСИЧКИ БИЛИ БУКВАЛНО РАЗМАЗАНИ ТЪРСЯТ БОРИСОВ

2021.05.26 | 21:39

2
ОПГ РУСОФИЛИ

2021.05.26 | 21:36

1
ПЕДЕРУСКАТА ХИБРИДНА ПРОГРАМА ЗА НАХЛУВАНЕ НА БАЛКАНИТЕ

Добави коментар

Водещи новини