В Беларус забраниха излъчването на телевизия Евронюз

12 април 2021 16:21

В Беларус забраниха излъчването на телевизия Евронюз
© Getty Images/Guliver (архив)
10132 3

Властите на Беларус забраниха излъчването в страната на европейската телевизия Евронюз. Според критици на режима на президента Александър Лукашенко това е мярка за цензура, предаде Франс прес.

"Министерството на информацията изключи излъчването на чуждестранната телевизионна програма Евронюз", се казва в изявление на ведомството. В него се уточнява, че телевизията, чието седалище е във Франция, ще бъде заменена от програма, посветена на Втората световна война, която ще се прави от Русия.

Разрешението за излъчване на Евронюз не бе подновено заради реклами, излъчвани на английски език вместо те да са превеждани на руски или беларуски, уточнява говорител на министерството на информацията.

Тази забрана е само допълнение към отчайващата ситуация, в която се намират независимите медии в Беларус, казва Алес Бялицки, който е начело на неправителствената организация "Вясна". Според него телевизия Евронюз позволява на зрителите да осъзнаят какви са европейските събития, а сега тя ще бъде заменена с пропагандна медия и така Беларус ще изпадне в информационна изолация, което иска и режимът.

Лукашенко: Подложени сме на безпрецедентен натиск отвън

Според независимия анализатор Хана Любакова става дума за опит за ограничаване на достъпа до информация. "Добре, че интернет е проникнал много в страната", допълва тя.

След вълната от протести срещу преизбирането на Лукашенко за президент, довели до масови арести на демонстранти, последва и кампания на репресии срещу независимите медии в Беларус. Много журналисти бяха задържани, а някои бяха осъдени на затвор.
 

Novini.bg
10132 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
..

2021.04.12 | 17:10

1
Браво на Лукашенко това е лидер!
Дромихет

2021.04.12 | 18:40

3
какво е казваш ...не те сванах . лидер ли ? я пак го повтори

2021.04.12 | 17:17

2
заминавай за северна корея - там е още по-по-най...

Добави коментар

Водещи новини