БНТ и Македонското радио и телевизия с общ меморандум за разбирателство и сътрудничество

10 март 2021 20:04

БНТ и Македонското радио и телевизия с общ меморандум за разбирателство и сътрудничество
©
491 3

Днес, 10-ти март 2021, Българската национална телевизия (БНТ) подписа Меморандум за разбирателство и сътрудничество с Македонското радио и телевизия (МРТ). Визитата е по покана на българската страна и цели да засили двустранните отношения и обмен на съдържание между двата обществени оператора.

Споразумението беше подписано от генералните директори на двете обществени медии - Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ и Марян Цветковски, генерален директор на МКТ. Участие в срещата и обсъдените теми взеха Василена Матакева и Христо Томов, членове на Управителния съвет на БНТ, както и македонския им колега Орце Тодоровски. Двете ръководства се обединиха около желанието за повече регулярен обмен на информация, споделяне на собствена продукция и взаимодействие между двете медии.

„Много се радвам да посрещна колегите от македонската телевизия. Това е договор, с който се надяваме да започнем да работим по-активно, да разменим предавания - техни да покажем на българската телевизия, наши на македонската. Да покажем красиви репортажи за Македония, за Охрид, страхотни места има, те могат да видят български. И двата народа да се опознават и да се чуват. Мисля, че това е пътят. Като обществени медии споделяме общи ценности. Имаме интерес към детските им програми. Стремежът ни е да обединим ресурсите си, да насърчим културния обмен и размяна на програмно съдържание, обучения на кадри и иновации, а защо не и да помислим за копродукции", каза Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ.

„Радвам се за приятелските ни отношения с БНТ, и както каза колегата, ще продължим да правим размяна на програми в областта на туризма, културата, образованието, музиката и новините. Искаме да отворим кореспондентско бюро в София. Надявам се, че и БНТ ще отвори такова в Скопие. Имате добри игрални продукции и програми, които ще бъдат интересни и за нашата аудитория. Заедно можем да сближим още повече телевизиите.", каза генералният директор на Македонското радио и телевизия (МРТ) Марян Цветковски.

Двете обществени медии имат дългогодишни отношения не само като съседни държави, но и като част от групата на страните от Централна и Източна Европа в рамките на членството си в EBU (European Broadcast Union).

От началото на месеца, Канал БНТ 4 на Българската национална телевизия (БНТ) вече е достъпен и в Република Северна Македония след активен диалог между представителите на двете държави. Излъчването е чрез платформата „Макс ТВ“ (канал 74) на телевизионния оператор „Македонски Телеком“.

 

Novini.bg
491 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
НЕ СЪМ ПЛАТЕН САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО

2021.03.13 | 16:40

3
ПАРТИЯТА НА ВАСИЛ БОЖКОВ Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО НЕ Е СЪСТАВЕНА ОТ ХОРА УЧАСТВАЛИ ВЪВ УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА И Е ОТ МЛАДИ И СПОСОБНИ СПЕЦИАЛИСТИ И Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО ПРЕДЛАГА РЕАЛНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ НЕЩО КОЕТО НЕ Е ПРАВЕНО ДО СЕГА ВЪВ БЪЛГАРИЯ АКО С.ТРИФОНОВ УПРАВЛЯВА ЩЕ Е КАТО Б.БОРИСОВ САМ ЩЕ ВЗИМА ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО (БНО) №14 ЩЕ ПИТА ГРАЖДАНИТЕ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА КОИТО ГИ ЗАСЯГАТ

2021.03.11 | 07:50

2
Не знам за какво сътрудничество говорят,но според мен единственото общо между двете,е че никой не ги гледа!
gjjg

2021.03.10 | 21:26

1
мк е с костюм и вратовръзка, наш ганю - с поларно пуловерче......

Добави коментар

Водещи новини