Новините от БТА стават безплатни?

17 февруари 2021 17:16

Новините от БТА стават безплатни?
© Булфото/Архив
477 0

Българската телеграфна агенция ще разпространява безплатно информация от обществен интерес и ще осигурява свободен достъп до информационните си продукти.

Това предвижда проект за промени в Закона за БТА, внесени от председателя на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов и от депутата Тома Биков от ГЕРБ. В мотивите вносителите на проекта за промени са записали, че една от целите е БТА да разпространява безвъзмездно собствените си продукти със свободен достъп за всички лица в България и чужбина. Ще има изключения например за специализирани информационни продукти, изготвени по възлагане или за архивни материали след изтичането на определен срок. Сред поставените цели е и превръщането на Агенцията в безплатна платформа за цялата информация от обществен интерес в България, идваща от лица на публични дейности или други дейности от особен обществен интерес.

Според сега действащия закон БТА разпространява информация и осигурява получаването ѝ преимуществено срещу заплащане, пише още в мотивите. Агенцията обаче отразява безвъзмездно актове и съобщения на президента, вицепрезидента, председателя на парламента, премиера, главния прокурор, председателите на Конституционния, Върховния касационен и Върховния административен съд и на председателите на парламентарно представените политически сили.

Кирил Вълчев е новият генерален директор на БТА

С промените в Закона този кръг се разширява и в него са включени и народните представители, както и лицата, представляващи бюджетни организации и тези, които представляват на национално равнище синдикални и работодателски организации и редица други.

Общият допълнителен трансфер по Бюджета на БТА за 2021 година ще бъде около 3 милиона лева.

Novini.bg
477 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини