КЗК разреши на "Юнайтед медия" да придобие „Нова Броудкастинг Груп“

  • 18 януари 2021 12:53

  • 1950
  • 2
КЗК разреши на "Юнайтед медия" да придобие „Нова Броудкастинг Груп“
© Нова телевизия

Комисията за защита на конкуренцията разреши "Юнайтед медия" да придобие "Нова Броудкастинг груп".

С Решение № 37/14.01.2021 г. тя позволява на „Юнайтед Медия“ С.а.р.л., Люксембург да придобие едноличен контрол върху „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД и дъщерните му дружества, както и съвместен контрол върху „Файненшъл Маркетплейс“ АД, „Грабо Медия“ АД и „Атика Ева“ АД. Компанията е собственик и на телекомуникационния оператор "Виваком".

Ива Стоянова за бъдещето на NOVA и продажбата на телевизията

Според комисията сделката не води до хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в планираната сделка.

Засегнатите предприятия оперират на различни нива от веригата за предоставяне на аудиовизуални услуги и на някои телекомуникационни пазари, пише в решението на КЗК.

Според комисията сделката ще окаже въздействие върху следните вертикално свързани пазари на територията на България:

- пазарите на разпространение на радио- и телевизионни програми на едро и на дребно;

- пазарите на телевизионна, интернет и радио реклама (свързани с дейностите на "Нова" при продажба на рекламно пространство) и

- пазарите на разпространение на радио- и телевизионни програми на дребно, предоставяне на мобилни телекомуникационни услуги на дребно и на достъп до интернет (свързани с дейностите на БТК).

NOVA преговарят за продажба

Въз основа на извършения анализ КЗК приема, че обединената група няма да има нито способност, нито стимул за ограничаване на достъпа до засегнатите от сделката вертикално свързани пазари. Налице са алтернативни телевизионни и платформени оператори, които са в състояние да оказват ефективен конкурентен натиск. Предприемането на подобно поведение би имало възможни неблагоприятни последици, като загуба на ключово телевизионно съдържание и на значителни приходи, смятат от комисията.

NOVA купува Канал 3, два музикални ТВ канала и четири музикални радиа

Сделката не би била решаващ фактор и за рекламния бизнес на медиите, според КЗК.

По отношение предоставянето на рекламно пространство в медиите, притежавани от "Нова", на придобиващата контрол група в качеството на рекламодател, КЗК установява, че телекомуникационният сектор не е сред водещите рекламодатели в телевизия, интернет и радио и не би могъл да се приеме като решаващ фактор за цялостния рекламен бизнес на медиите, пише още в решението на комисията.

Затова КЗК приема, че концентрацията следва да бъде безусловно разрешена по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията.

Novini.bg
1950 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гогата

2021.01.18 | 15:30

2
"НОВи" .Аптекарски телевизии , по десет минути реклами за лекрства и какви ли не "бонбони"като лекарства . По десет мин.си рекламират филмите и е МНОГО ДОСАДНО . На времето нямаше реклами/баха забранени/ ,НО пък Т.Живков прекъсвашв предаване на мач за да си ПРОЧЕТЕ някакво решение на ПАРТИЯТА . Как ли ще изгежда една реклама - да ядът децата ,морови , ябълки и круши ?
Сър Стенли Ройс

2021.01.18 | 14:44

1
А преди това разреши само на Домус Ага по-нареждане на Боко да купи телевизията ..... Какви сте мизерници

Добави коментар

Водещи новини