Международна конференция за нумизмати ще се проведе от 10 до 12 ноември в София

  • 07 ноември 2020 10:30

  • 641
  • 0
Международна конференция за нумизмати ще се проведе от 10 до 12 ноември в София
©

От 10 до 12 ноември в София ще се проведе престижен научен форум, който събира на една трибуна български и чуждестранни експерти в областта на нумизматиката, историята, археологията, история на изкуството, етнологията. Едни от най-изтъкнатите имена в тези области ще представят своите наблюдения върху проблеми на емитирането и циркулацията на парични масиви, икономиката, търговия, финанси като част от реконструкцията на глобалната картина на историческото минало на Югоизточна Европа от Античността до Османския период (VI в. пр. Хр. – XIX в.).

Откриването на конференцията е на 10 ноември 2020 г. в 18:00 часа, като цялото събитие може да бъде проследено онлайн на сайта: „Български нумизматични четения“.

Участие ще вземат 56 експерти от 10 страни. Те са разпределени в секции за: гръцка, тракийска, римска, средновековна, османска и съвременна нумизматика. Конференцията ще завърши с кръгла маса на тема „Проблеми и перспективи на българската нумизматика“. На сайта на събитието „Български нумизматични четения“ зрителите ще имат възможност освен да гледат на живо лекциите, и да задават въпроси към авторите по време на дискусиите.

Fibank (Първа инвестиционна банка) е свързана вече над две десетилетия с развитието на нумизматичните изследвания в България и с популяризирането на нумизматиката. Банката създава първия по рода си в България департамент, посветен на златото и нумизматиката.  Д-р Валентина Григорова-Генчева – Директор „Злато и нумизматика“ в банката, ще бъде един от четиримата ключови лектори в откриващия панел на конференцията и модератор на две от дискусионните сесии: „Римска“ и „Османска и съвременна нумизматика“. Проф. дин. Иля Прокопов – дългогодишен главен експерт в дирекцията, ще модерира финалната кръгла маса на форума.

Експертният екип на дирекция „Злато и нумизматика“, ръководен от д-р Валентина Григорова-Генчева, в сътрудничество с водещи световни дизайнери от швейцарската рафинерия ПАМП и Новозеландския монетен двор създаде редица единични екземпляри и колекционни серии монети, които са своеобразни посланици на българската култура и традиции по света. През изминалите години с тяхното активно участие се подпомогна създаването и развитието на широка мрежа от колекционери в цялата страна, а в онлайн магазина на Fibank Gold & Silver, наред с богатия продуктов асортимент, са публикувани и редица интересни и полезни статии от областта на нумизматиката. Проф. дин. Иля Прокопов и д-р Валентина Григорова-Генчева са както автори на множество публикации в областта на нумизматиката, така и преподаватели по икономическа история и нумизматика.

От десетилетия в България не е провеждан престижен международен форум в областта на нумизматиката. Затова в края на миналата година организационен комитет от няколко институции, свързани с развитието на българската нумизматика: Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Националния археологически институт с музей към БАН, Регионален исторически музей София и Първа инвестиционна банка, започна работа, свързана с провеждането на международна научна конференция „Български нумизматични четения: История и общество в перспективата на нумизматиката“. Организаторите ще инициират и издаването на периодично списание за нумизматика, в което ще бъдат публикувани докладите от конференцията, нови изследвания и някои по-важни събития от България и света.

 

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
641 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини