Министерството на културата отговори на шефа на БНР

  • 22 октомври 2020 12:32

  • 653
  • 0
Министерството на културата отговори на шефа на БНР
© Novini.bg

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията е разработен в изпълнение на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2020 г. от работна група, създадена със заповед на министъра на културата.

Това се казва в официална позиция на министерството на културата по повод вчерашното интервю на генералния директор на БНР Андон Балтаков, в което той заяви, че иска предсрочно да му бъде прекратен мандата, защото "липсва воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио". Ето какво още пише в позицията на МК:

Генералният директор на БНР Андон Балтаков иска предсрочно да се прекрати договора му

"В работната група участваха представители на заинтересованите институции: Съвет за електронни медии, Българското национално радио, Българската национална телевизия, Министерството на финансите, Министерство на културата, Сметна палата и представители на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО). Участието в работната група даде възможност на пряко заинтересованите страни да изложат своите становища по всички въпроси, отнасящи се до управлението на обществените медии.

Ролята и целта на Министерството на културата е единствено да създаде необходимата организация за провеждане на работните заседания, като даде възможност на всички страни да проведат дебата за медиите свободно и в широк формат, без да налага своя позиция или политики и без да дава предложения или мнения, свързани с регулирането на медийната среда или работата на обществените медии.

Целта на законопроекта е да бъде постигнато съответствие с разпоредбите на Закона за публичните финанси, като бъдат преразгледани разпоредби на ЗРТ относно фонд "Радио и телевизия", както и финансирането на БНР и БНТ да се приведе в съответствие с правилата на държавните помощи.

Всички предложени разпоредби, които касаят финансирането на обществените медии, бяха обобщени в законопроект, предложен към настоящия момент за обществено обсъждане.

Тома Биков отхвърли обвиненията, че върху БНР е оказван политически натиск

Проектът на ЗРТ е публикуван на интернет страницата на Министерството на културата и на Портала за обществени консултации за срок от 30 дни. В периода от 19 октомври до 18 ноември могат да бъдат процедирани предложения от всички заинтересовани страни, включително от Българското национално радио.

Одобрен е проект на ЗИД на Закона за радиото и телевизията

Всички постъпили до момента предложения и мнения, както и всички документи, свързани със Законопроекта, могат да бъдат разгледани тук".

Филип Епитропов
653 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини