БНТ пуска ново религиозно предаване, водещ ще е Георги Милков

„Религията днес“ е най-новото предаване в ефира на БНТ. То ще се излъчва всяка събота от 16:00 часа, съобщиха от пресцентъра на БНТ.

Водещ е журналистът Георги Милков, който се завръща в обществената телевизия и е познат на зрителите от предаването „Плюс това“ (2015-2018) и от многобройните му публикации и анализи на международни събития и новини, както и серията интервюта със световни лидери като Шимон Перес, Реджеп Таип Ердоган, Шиндзо Абе, Бенямин Нетаняху, Файез Сарадж и др. С неподправен интерес към всичко случващо се около нас, той ще ни представя историята и най-разпространените религии в България, както и поглед от света.

Емил Кошлуков за "Вяра и общество": Никъде по света няма религиозно предаване, което да хули официалната църква

„В последните месеци екипът ни работи за утвърждаване на предаванията в есенния сезон. Усилията ни са насочени към повишаване на качеството на продукциите на БНТ при спазване на принципа на независимост и безпристрастност. Предавания за образование, религия и история категорично имат своето място в обществения ефир. Затова поканихме професионалист като Георги Милков, който има задълбочен интерес към религиите и традициите. Вярваме, че опитът и харизматичната му личност ще помогнат да го реализира успешно“, казва Ивайло Огнянов, програмен директор на БНТ1.

Емил Кошлуков пред СЕМ: Предаването "Вяра и общество" тенденциозно хули БПЦ и изпълнителната власт от години

Предаването „Религията днес“ е с образователен характер. То ще запознава зрителите с историята и взаимодействието на най-разпространените религии в България. Предимство ще имат рубриките, посветени на историята и настоящето на православието, като традиционно вероизповедание в България. У нас православието се представлява от Българската православна църква и затова основно място в предаването ще имат разговорите с нейни представители. Наред с това ще присъстват и темите за другите религии и християнски деноминации, изповядвани в България – римо-католицизъм, протестантство, ислям, юдаизъм.

В предаването ще гостуват хорови формации и състави, представящи шедьоври на православната музика. Ще бъдат разглеждани различни аспекти на християнската култура и изкуство. Ще се развива и рубриката „Под едно небе“, представяща отделните религиозни вероизповедания в България. Тя ще се реализира от регионалните телевизионни центрове на БНТ в страната.

„Религията днес“ ще допълни линията от продукции за история и религия на БНТ. Заедно с познатите формати „История.БГ“ (значими събития и личности от историята на България), „Джинс“ (уникално по рода си предаване за генеалогия и родова памет) и „Домът на вярата“ (документална поредица). Четирите предавания показват на зрителите традициите и духовния живот, запознават ги с онези обители и пазители на православната вяра, българщината през вековете и религията по света и у нас.

Визитка на Георги Милков

Георги Милков е сред най-авторитетните журналисти в България. Той е с богат опит в електронните и печатни медии. Бил е международен репортер, военен кореспондент, телевизионен водещ на предаването „Плюс това“ по БНТ 1 (2015-2018), главен редактор на сп. TREND, а преди това и на българското издание на сп. GEO. Завършил е „Журналистика“ в Софийския университет „Климент Охридски“ и още като студент започва да работи като репортер на вестник „24 часа“. Повече от 20 години отразява международните новини от най-горещите точки на света, следи работата на българската дипломация и проследява на терен специални мисии и конфликти по целия свят. Работил е като специален пратеник по делото срещу българските медицински сестри в Либия, а като военен кореспондент е бил в Афганистан, Ирак, Судан, Йемен и др. С подчертан интерес към история и религия, той е сценарист на документалната поредица „5 минути София“ и автор на серия от интервюта в „24 часа“ със световни лидери като Шимон Перес, Реджеп Таип Ердоган, Шиндзо Абе, Бенямин Нетаняху, Файез Сарадж и др. 

Коментари

  1. 2020.10.08 | 15:26
    Щом свяляш нещо, решил си сваляш, НО не предлагай нещо фалшиво и заместител със слаби качества!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Медия и реклама

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет