"Лед Цепелин" спечелиха делото за плагиатство на "Stairway to Heaven"

  • 06 октомври 2020 12:35

  • 597
  • 0
"Лед Цепелин" спечелиха делото за плагиатство на "Stairway to Heaven"
© Getty Images

Легендарната британска рок група "Лед Цепелин" официално спечели съдебната битка, започнала преди шест години, за авторските права на парчето "Stairway to Heaven" , предадоха Франс прес и Ройтерс.

Бандата на Робърт Плант и Джими Пейдж беше дадена под съд за плагиатство от калифорнийски състав, който претендираше за авторството на споменатия хит, видял бял свят през 1971 година.

Делото беше обжалвано на последна инстанция от калифорнийците пред Върховния съд на САЩ. Той отказа да разгледа случая, с което предишните решения на съда, в полза на "Лед Цепелин", стават окончателни. Британците са признати за автори на парчето, което им донесе приходи от милиони долари, предава БТА. 

Обвиниха Лейди Гага в плагиатство заради „Shallow“

През месец март апелативният съд в Сан франциско потвърди първоинстационното решение на съда в Лос Анджелис от 2016 година, според което песента "Stairway to Heaven" не е изкопирала "Taurus", композиция на американския състав "Спринт" - безизвестна сайкъделик банда от 60-те години на миналия век.

Навремето съдиите прецениха, че Робърт Плант и Джими Пейдж действително са имали достъп до песента "Taurus". Но тъжителите, които претендираха за обезщетение от 3 до 13 милиона долара, не можаха да докажат, че интродукцията на "Stairway to Heaven" е била идентична с тази от тяхната композиция.

Novini.bg
597 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини