Емил Кошлуков пред СЕМ: Предаването "Вяра и общество" тенденциозно хули БПЦ и изпълнителната власт от години

  • 24 юни 2020 12:16

  • 13226
  • 15
© Кадър - БНТ

Събираме се по-много неприятен повод. Относно предаването "Вяра и общество" са получени над 100 сигнала, като те не са само за последното предаване. Сигнали срещу предаването има още от времето на Вяра Анкова, Константин Каменаров и сега при мен. Не искам да се оправдавам, но проверката на предаването започва едва сега, защото със ситуацията около COVID-19 и финансовите проблеми на телевизията имахме много друга работа.

Това каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков по време на изслушването си пред Съвета за електронни медии във връзка с многобройните сигнали, свързани с водещия Горан Благоев и с предаването "Вяра и общество". "Проверката ни показва към този момент, че има серия от нарушения на законите, на това как се прави журналистика, на Закона за вероизповеданията, на Етичния кодекс на журналистиката. В Конституцията още в началото е ясно упоменато, че в България основната религия е Източното православие, като Българската православна църква (БПЦ) е самоуправляваща се. Това е ясно заявено в Конституцията - най-важният закон на държавата.

От много години представители на БПЦ не присъстват в предаването "Вяра и общество". Има също така много клеветнически и злословни твърдения срещу БПЦ. Нарушени са и продуцентски правила, морални правила, канени са гости уж като експерти, на които после са плащани хонорари", разкри Кошлуков.

СЕМ ще изслуша генералния директор на БНТ Емил Кошлуков

"В последното предаване от 6 юни тази година се говори за "омерта" между премиера Бойко Борисов и Светия синод на БПЦ. Използвани са манипулирани видеа от изказвания на премиера и митрополит Гавриил. Истината е скрита и зрителите се манипулират, като това направо се превръща във фалшива новина. Направен е опит да се злепостави изпълнителната власт, като беше представена като власт, която се опитва да си купи БПЦ чрез нерагламентирано финансиране от бюджета. Премиерът е обвинен директно в купуване на гласове. В тези коментари няма абсолютно никаква истина, защото документите ясно показват как се финансира БПЦ от бюджета.

Гостът в предаването архимандрит Дионисий е в тежък конфликт със Светия синод на БПЦ и коментира решенията на митрополитите. Това е недопустимо, защото не е представено мнението на другата страна. Все едно да поканим в "Панорама" обвиняемите Баневи да коментират работата на прокуратурата и да не поканим представител на държавното обвинение", обяви Кошлуков.

"В предаването не спира да се хули БПЦ и Източното православие. Хулят се и светци, нещо което не се е случвало дори по време на комунизма, а е и светотатство. Благодарение на всичко това БНТ не може да осъществи своята обществена мисия. Не е работа на БНТ да взима ясна и категорична страна в един конфликт. Ако на някой не му харесват действията на БПЦ, да хвърля всичко, да става свещеник и да реформира нещата. Журналистите от обществената телевизия не могат да взимат страна. Това е недопустимо по Закона за радиото и телевизията. Това става заради конфликта на един човек - уважаваният колега Горан Благоев, зад който не знам кой стои и не ме интересува. Аз поисках обяснение от него, но той се разболя и не съм го виждал. България е обградена от православни съседи - Гърция, Сърбия, Северна Македония и никъде там няма такова предаване. Представете си в Гърция или в Италия водещ да излезе по обществената телевизия и да хули, и обижда  гръцкия патриарх или папата. Това е недопустимо", категоричен бе Кошлуков.

"Представили на Светия синод умишлено не са канени в предаването. Канени са само противници на митрополитите. Разбирам, че сме причинили много болка на зрителите на предаването. В последното предаване са хулени свещениците от Рислкия манастир. Набедени са, че в бъдеще ще откраднат едни пари. Как може да се случи това без да имаш доказателства? Обвинени са в заговор БПЦ и държавата. Хулена е вярата. Това е недопустимо. За последните 5 години в предаването не е стъпвал крак на представител на БПЦ. И всичко това, защото водещият е в конфликт с БПЦ. Това пречи на БНТ да изпълнява своята функция на обществена телевизия. Предаването "Вяра и общество" не е спряно. Повторенията също не са спрени. Даже според мен трябват повече такива предавания, но като спазват всички правила, закони и етични норми", завърши генералният директор на БНТ. 

Емил Кошлуков е новият генерален директор на БНТ

 

Последвайте канала на

Novini.bg
13226 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
наблюдател

2020.06.24 | 20:01

15
Да закриеш това предаване с този достатъчно еродиран водещ ще е недомислие,което се очакваше наред с другите ходове на Кошлуков.Просто успоредното предаване със сходна тематика по бнт 2 ще се лансира на есен.

2020.06.24 | 15:01

14
Тос не беше ли червеногъс бабун?
Бай Хой

2020.06.24 | 15:01

13
Тоя смешник-Гогата Благоев, съвсем полудя горкия, до скоро плюеше по Светия синод, президента Радев, Русия..., ама нещо взе да се взема насериозно и настъпи котето- що му трябваше да се захваща и с менЕ. Ето, че с едно кратко обаждане на Кодушлучето, работите си идват по местата.
Зрител

2020.06.24 | 14:58

11
За първи път съм на страната на Кошлуков, защото от известно време престанах да гледам " Вяра и общество", което Горанов приватизира, реши, че е вечен водещ и натрапва своите идеи , симпатии и антипатии. Време е за Горанов да се ориентира към друга идея, и най- кадърният се изчерпва за 15 години.

2020.06.24 | 15:00

12
Горанов да си признае за далаверите с Божков и оставка!
Дилян

2020.06.24 | 14:57

10
Ами те тези са си за хулене бре нагаждащо, то гей партита ли не бяха, то пищаци и злато ли не беше, мани-мани. А иначе този водещ и срещу него да тичате пак няма да го доближите интелектуално.
Ааа

2020.06.24 | 14:53

9
Кошлуков го харесвах, но сега доста ме изненада. Явно някой го притиска да говори така и е ясно кой е той и от коя "братска" държава са недоволните. Горан Благоев от години казва истината и с това е неудобен за бившите агенти на ДС в така наречената "православна" църква. Да ги попитаме само с какво помогнаха на народа през пандемията е достатъчно...
profesor

2020.06.24 | 14:49

8
Кушлуков, ти си омразен нагаждач! Ти си от тази част на продажната камарила, която разруши СДС! Ти нямаш необходимата квалификация да упавляваш тази важна за България медия! Не разбираш нищо и от православие! Господ Бог вижда отгоре и ще си получиш заслуженото!

2020.06.24 | 14:40

7
Бойко мобилизира дори вярващите! Буда явно иска всички да станем будали, оп таковата будисти! Невидиш ли всички записи с Буда били извадени от контекста или са фалшиви!
Котарак

2020.06.24 | 14:25

6
Еееех, Кошлуков, що и ти не беше интелигентен колкото Горан Благоев!?
КОШЛУК С ГУШАААААА

2020.06.24 | 14:14

5
КОШЛУКА ПАДНА НА ДЪНОТО, НО ГОСПОД СИ ЗНАЕ РАБОТАТА.......

Добави коментар

Водещи новини