Николай Бареков показа документи за bTV и обяви: Давам телевизията на прокурор и американските власти!

  • 15 юни 2020 12:30

  • 26869
  • 26
Николай Бареков показа документи за bTV и обяви: Давам телевизията на прокурор и американските власти!
© Булфото (архив)

Лидерът на "България без цензура" и бивш член на Европейския парламент Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва дълги години работеше в bTV като водещ на сутрешния блок.

Агенция Блиц го потърси, за да разбере от първо лице мнението му за телевизията. Ето как Бареков отговори на въпросите на колегите от Блиц.

- Г-н Бареков, по времето, в което Вие бяхте водещ на сутрешния блок на bTV, медията ползваше слогана „телевизията на всички гледни точки“. Продължава ли да спазва този принцип тази телевизия и в момента?

- Реално този слоган се появи след смяната на собствеността на bTV преди около 10 години. Това съвпадна с периода, в който аз напуснах телевизията.

На практика считам себе си заедно с други видни личности за основател на тази телевизия. Ние бяхме част от голямото семейство на „Fox news“ и спазвахме всички етични и журналистически стандарти, които бяха зададени от нашия тогавашен собственик Рупърт Мърдок и неговите медии във Великобритания, Австралия и САЩ.

Когато г-н Мърдок продаде своите активи, аз напуснах телевизията. Оттам нататък телевизията премина в едно друго русло - малко по-фриволно интерпретиране на фактите, спестяване на всички гледни точки, което е очевидно и известното обществено лицемерие да заемаш корпоративни и други позиции, а да говориш, че това са всички гледни точки. Не, това не са всички гледни точки.

Цветомир Найденов: Нямат шанс да ми запушат устата. Ще продължа да казвам истината, пък да става каквото ще!

- Напоследък от телевизията дава трибуна на различни обвиняеми, а премиерът Борисов я нарече „Божков ТВ“. Вашият коментар?

- Аз малко съм му сърдит, защото мисля, че с този прякор който сложи на телевизията, успя в неговия типичен стил да промени реално други никнеймове, които хората вече бяха дали на bTV. Единият беше „Босфор ТВ“, който се появи благодарение на турските сапунки, които се вместиха в програмната схема на телевизията.

Мога да дам един много конкретен пример, когато ме попита за „телевизията на всички гледни точки“. Сега bTV отпразнува своя 20-годишен юбилей, когато аз напуснах празнуваше 10-ата си годишнина. Тогава бях изтрит от семейната снимка. Мисля, че така постъпват комунистическите диктатури, когато неудобните членове на Политбюро биват изтрити.

10-години по-късно от снимката отпадна и Слави Трифонов.

Съжалявам, ние може би като хора и обществени личности в някаква степен сме спорни, както всички известни личности навсякъде по света, но ние на практика вградихме сенките си в тази телевизия. Аз създадох сутрешния праймтайм, а Слави вечерния. Как е възможно създателите на тази телевизия изведнъж да бъдат изтрити от нейната история?

Защо bTV след като представя всички гледни точки заложи да представи гледната точка само на г-н Хекимян и г-н Цитаридис?  Тогава да бяха празнували 1 година от своето основаване, а не 20.

- Как според Вас се справя Антон Хекимян, който Ви наследи в сутрешния блок?

- Според мен той няма вина за слабото си представяне. На практика Антон беше под моето крило в тази телевизия и се справяше нелошо като репортер.

Прави ми впечатление, че в сутрешния блок, който няма предишните рейтинги и гледаемост, задава въпроси, които са му вкарани в устата и са писани от продуцентите.

Аз много добре знам кой пише въпросите в тази телевизия!

Какво се крие зад срещата на босовете на bTV с Божков! Готви ли се телевизията за нова Костинбродска афера?

- Кой пише въпросите в bTV?

- Това е екип от хора, които не са обществено значими и познати. Навремето, когато аз бях в телевизията, обучихме над 100 човека в CNN.

Това са хора, които не са преминали достатъчно обучение като журналисти, но са заели доста ключови позиции в тази телевизия и са твърде удобни. Това са анонимни хора. Сега дори да ти спомена някои имена, те няма да ти говорят нищо. Това са хора, които определят политиката на телевизията. Естествено, тези хора слушат кръгът на влияние, които оперативно взима решения в bTV.

Този кръг има различни имена. Наричат ги „соросоиди“, „либерални анархисти“, а те самите се наричат „умни и красиви“, сякаш всички останали граждани сме грозни и прости.

На практика в обществото този кръг е известен като „Капитал“. Там членуват много олигарси, които са подсъдими и обвиняеми. Това не е клеймо, което правя, а реалната ситуация. Тази ситуация е призната не просто от българската прокуратура. Не просто прокуратурата е повдигнала обвинение на г-н Прокопиев, на г-н Огнян Донев и на други значими български бизнесмени, а съдът гледа тези дела. Част от делата са преминали на първа инстанция, чака ги втора и трета.

Разбира се пропуснах г-н Василев. Сега в тази редица се нарежда като обвиняем и г-н Божков, който даде името на тази телевизия.

- Каква е ролята на Венелин Петков в оперативното ръководство на bTV и как той промени тази телевизия?

- Предлагам да не издигаме в пиедестал и да не превишаваме ролята и задачите на тези хора.

Г-н Венелин Петков е едно приемливо лице на задкулисния кръг, който управлява bTV. Както Хекимян, така и Венелин Петков не беше лош репортер. Той беше майстор на т.нар. сторита – новина, която в рамките на минута и половина разказва една човешка история, през която се разказва голямата новина.

Никога в първите 10 години на тази телевизия, г-н Петков и г-н Хекимян не са били в нейния авангард.

Само ще напомня, че новините на тази телевизия, като изключим г-жа Люба Ризова, се правеха от хора като моя милост и от хора в другия лагер като Бенатова и Шекерова, но те също вече не са там.

Г-н Петков е от третия ред хора в bTV, които заеха своите позиции на първия ред без време, но те са послушни и затова се задържат дълго време на постовете си.

- Как тълкувате срещата между директорът на bTV Флориан Скала и Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от с Борисов в централата на ГЕРБ и опитите на телевизията да се разграничи от бизнесмена с 18 обвинения?

- Честно казано аз не познавам г-н Скала, но като човек, който е управлявал телевизии, бил е шеф на новините, водещ и мениджър, винаги съм имал огромно съмнение към хора, които идват от чужбина, за да управляват нюзрум в България. Разбираш ли колко е абсурдна тази ситуация?

Все едно сега ти като шеф на голяма информационна агенция изведнъж да отидеш и да станеш шеф на CNN,да кажем на клона им във Вашингтон.

Г-н Скала идва в България и изведнъж бива забъркван във всякакви ситуации. Слава Богу, че г-н Божков го е завел в кабинета на г-н Борисов, защото по същата логика, той можеше да се озове в кабинета на някой бос, който е обявен за национално издирване.

На всичкото отгоре Борисов ги е приел в неговия партиен офис, където има право да приема всякакви хора. И като премиер също може да приема всякакви хора. Въпросът е какво правят на едно и също място и по едно и също време, и как така г-н Божков изведнъж се оказва водещата фигура и той презентира генералния мениджър на първата по значение телевизия в България? Тук те излизат с обяснението, че едва ли не водят потенциален рекламодател. Да, но г-н Божков с неговата лотария не беше рекламодател на bTV!

- Блиц разкри скандален договор между Българският спортен тотализатор и bTV по силата на който телевизията е взела 8 милиона лева за малко повече от 3 години. След проверка на КЗК по този случай, bTV отказа да покаже договора. Как ще коментирате тази ситуация?

- Аз Ви поздравявам, защото нашето гражданско сдружение „Антикорупционен фонд“ направи също опит да получи този договор. Българският спортен тотализатор е държавно дружество и има право да взима търговски решения, но от този договор не става ясно на какъв принцип между три големи национални телевизии е избрал точно bTV, а г-н Божков с неговата лотария избира конкурентната телевизия.

На мен тази работа ми намирисва на нагласена история. За съжаление виждам, че може би в нагласяването на тази история участват точно хората, които са били при премиера Борисов, т.е. г-н Божков и г-н Скала някакси са преразпределили пазара.

Ще Ви покажа документи от Комисията за ценни книжа и фондови пазари в САЩ. Като човек, който има пряк достъп и до Белия дом и да американското законодателство и като единствения българин, който е посетил Националния трезор на САЩ, мога да кажа, че преразпределяне на пазара, създаване на картели, търгуване с вътрешна информация и търговия с влияние – това са престъпления, които американското законодателство наказва с 200-300 години затвор. Тук не говорим за доживотни присъди, а за назидателни присъди пред цялото общество.

Манипулацията на пазарните отношения в една демокрация за мен е най-голямото престъпление, след посегателствата срещу човешката личност!

- Кои според Вас е извършил деянията, за които говорите?

- Ние само можем да задаваме въпроси, за съжаление. Защото това разследване, което ние сме наченали е много фундаментално и скъпо. Нашата организация не разполага с необходимите средства.

Да, аз бих могъл да отида в САЩ и да се разровя допълнително в тези неща. Подготвяме първо сигнал до българските институции в лицето на КФН, НАП и Главна прокуратура. На практика това са стотици страници, които аз съм свалил от официалните документи на Комисията за ценни книжа и фондови борси. Това е комисията, която упражнява надзор на финансовия пазар в САЩ.

Документите, които Ви показвам са финансовите отчети на компанията майка на bTV. Тук са отчетите и на самата телевизия. Документите показват, че bTV е собственост на офшорна фирма. Народът ги наричаше „Босфор ТВ“, а те по-скоро са карибска телевизия, защото са регистрирани на Бермудите, така че са бермудска телевизия.

Самото bTV е регистрирано в Холандия. Опитах се да се свържа с офиса, в който е регистрирана телевизията, но никой не ми вдига телефона. Имам съмнение, че ако отида на място мога да заваря една куха фирма, която се представлява от един човек. В документите, обаче има много описани сделки.

- Дайте повече подробности за тези сделки?

- Това са много сделки за авторски права и продукции, които вътрешно сключват тези фирми една с друга. Ключовият въпрос е дали са спазвани пазарните нива? Дали договорите между свързаните фирми каквито са bTV и компанията майка и други фирми, които произвеждат продукция са били съобразени със законодателството и дали са били сключени на пазарни нива?

Защото, това е мое съмнение, ако тези пазарни нива са надвишени, тогава става въпрос за укриване на доходи. А тук задавам и като въпрос – може би се укриват и данъци? И понеже тук става въпрос за най-голямата медия е добре това нещо да бъде проверено от разследващите органи.

Данъчните имат капацитета да влязат в bTV и да се разровят във всички сключени договори и да видят дали те са правени на реални цени.

Давам Ви пример – един филм, който е заснет през 2010 година, за да се излъчи на същата година правата за излъчването му могат да струват 20 000 долара, но само година по-късно може да струват 2000 долара, а 3 години по-късно само 200 долара.

И тук трябва да се види как са купувани тези филми, авторски права и на какви стойности. Трябва да се провели дали договорите са били на пазарни цени. Защото ако пазарната цена се надвиши едни пари започват да циркулират вътре, както казва българският народ от единия джоб в другия и накрая нищо не отива при данъчните.

- Какво ще включва Вашият сигнал до главния прокурор Гешев?

- Сигналът е да бъдат проверени всички вътрешнофирмени сделки, които са правени от bTV и останалите фирми, които принадлежат към едно и също фирмено или корпоративно семейство. Да се провели дали всички тези договори са били сключени на пазарен принцип.

Цветомир Найденов: Явно БТВ е под влиянието на Божков, каза ни че Флориан Скала и Барак Алон са му близки там

Също така според мен, г-н Гешев би могъл да разпореди на НАП да направи една пълна данъчна ревизия на bTV. Ето сега телевизията празнува своята 20-годишнина, как така на Борисов, на мен и на други политици бяха извършени данъчни ревизии за 10 години назад, а за такъв голям корпоративен данъкоплатец като bTV данъчните да не са проверили огромния му стокооборот.

Още повече, че тук беше замесена и дейността на г-н Божков, който в момента го преследват данъчните за 700 милиона лева неплатени данъци. Нали се сещате, че всички тези договори, включително и с БСТ са минавали и през медиите, тези пари все са някъде. След като не са в данъчните, нека данъчните да проверят къде са парите.

- До кои други институции сте адресирали Вашия сигнал?

- Освен до НАП, КФН и Прокуратурата, ще адресираме нашия сигнал и до Комисията за ценни книжа и финансови пазари на САЩ. Честно казано мисля, че българската прокуратура, също като обществените личности и политиците, се страхува от големите медии.

 

Част от документите, които Бареков внася срещу bTV в прокуратурата

Ако на един прокурор му се наложи да прави разследване на голяма медия като bTV, той ще има едно наум, защото това е медия, която може да те унищожи. Мога да дам пример със себе си. Аз бях един от създателите на bTV, но година след като с единия крак влязох в политиката, bTV изля срещу мен такава помия, че собствената ми майка не успя да ме познае. Тя се чудеше аз ли съм човекът, който е създал bTV или съм човек, за когото телевизията твърди, че една ли не се храня с малки деца.

 Разбирам за един прокурор, който получава няколко хиляди лева заплата и живее в скромен апартамент в крайните квартали на София, какво предизвикателство е да влезе в този мастодонт, този унищожител на човешки съдби, в какъвто се превърна bTV и да започне да го разследва. Нали се сещате, че на следващия ден той може да разбере от новините на bTV за себе си неща, които не е сънувал.

- Мисля че в момента българската прокуратура има воля да справя с големи нарушения и олигарси.

 

- Аз не Ви опровергавам, но казвам, че това са мои съмнения. Както казвам и, че имам въпроси към bTV, не мога да отправя твърдения. Но мога да отправя твърдения като гражданин. За мен като гражданин в този момент bTV е в невероятен регрес, не просто рейтингов, а обществен.

 

Телевизията няма предишния имидж. Когато г-жа Румяна Бъчварова работеше за bTV и мереше рейтингите на отделните водещи, искам Да Ви уверя, че през 2006-2007 г. моят рейтинг беше 98%, както и този на Слави. В момента надали има водещ на bTV с такъв рейнинг.

Самата телевизия е необективна в този момент, превърна се в средство за омаскаряване на личности и политически партии. Това е очевиден факт.
Нямам обяснение как едни и същи хора гостуват в тази телевизия десетки пъти в рамките само на няколко месеца. Мога да дам и примери – Мая Манолова не слезе от ефира на тази телевизия.

- Същото се отнася и за Татяна Дончева.

- Татяна Дончева, която с извинение е просто един адвокат. Тя в момента е г-жа Никой. Тя като мен е един общественик. От 2014 година аз бях европейски депутат, бях 10 пъти на посещение в Белия дом, бях зам.-председател на третата по големина група в ЕП, но нито един мой бивш колега от bTV не ми даде думата, дори да се защитя в тази телевизия.

- Да, на Вас bTV не дава думата, но кани постоянно Христо Иванов. Как си го обяснявате?

- Това е другата личност, която щях да Ви посоча. Ето сега г-н Радан Кънев като евродепутат вече има десетки гостувания в bTV по всякакви теми. Той е един незначителен депутат в Европейския парламент, защото стои на последния ред в голямата партия. Там преди него са хората от ГЕРБ, които имат значение в ЕНП. Г-н Кънев е един малък човек в тази партия, но получава думата в bTV много често.

Г-н Христо Иванов, който е един провален министър на правосъдието и на всичкото отгоре и разследван. Ето, аз без да съм бил разследван, съм бил окепазяван в bTV. Без да съм бил обвиняем, в bTV са ми издавали присъда.

Г-н Христо Иванов, който е разследван и може би ще бъде обвиняем, е човекът, който провали цялата съдебна реформа в България. Това е човекът, който докара съдът до окаяното състояние, в което е в момента, който направи всичко възможно да разруши прокуратурата и да няма кой да разследва олигарси, е почти всяка седмица или при Цветанка Ризова или това момчето Индиеца.

- Може би поканите към Христо Иванов се дължат на огромния му рейтинг от 1%?

- Най-вероятно се дължат на рейтинга му, но като гледам там често се появяват и олигарси. Много интересно и, когато на някой олигарх бива запорирано имуществото или му слагат ново обвинение, в случая мога да дам пример с г-н Прокопиев. На следващия ден той избира не Нова телевизия, БНТ, БЛИЦ или друга известна медия, а отива точно в bTV.

Г-н Божков също избра bTV за своя трибуна. Аз познавам Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от през годините и смятам, че той е много интелигентен човек. На него му се наложи в едно от интервютата му сам да си задава въпросите и сам да си отговаря, което е нелепо.

 Защо тогава bTV държат г-н Хекимян като водещ? Може едната сутрин водещ да е г-н Божков, а на другата Прокопиев и те сами да си задават въпросите и да си отговарят.

- Смятате ли, че някога във времето bTV отново ще се превърне в телевизията на всички гледни точки?

- Моментът закъснява за това нещо. На мен като основател на bTV телевизията не ми е безразлична, гледам я и страдам. Загрижен съм за състоянието й. Сега, когато нямам задължения в Европа си стоя в България. Сутринта гледам bTV и виждам тази телевизия докъде се е докарала. Виждам какво се случва в новините, виждам какво направиха и на мястото на Слави Трифонов. Ужасно объркаха аудиторията, която bTV имаше.

BTV стана Васил Божков TV

Целият български народ гледаше телевизията, а в момента тя се е фокусирала в един малък, жълто-паветен отрязък от българската нация - това всъщност са хората, които гласуват за г-н Костов и не са повече от 60 000 души.

Това ли е аудиторията на bTV? Моите интервюта се гледаха от милиони зрители. В момента тяхната аудитория е докарана до 50-60 000 човека.

Според мен bTV трябва да си потърси нов мениджърски екип. Знам че има проблеми със собствеността на тази телевизия, защото тя е на тезгяха, но от дълго време няма кой да я купи.

Там трябва да има нов мениджърски екип, който да намери нов подход и да наложи промени в тази програма, за да върнем bTV може би там където беше през 2008-2010г., т.е. телевизията, която имаше над 50% пазарен дял в България.

Последвайте канала на

Novini.bg
26869 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
Коичу

2021.01.18 | 21:59

26
Скри се барек никой вече не ти вярва
Имало едно време...

2020.06.19 | 12:45

25
Тази посредствена персона, го помня от ТВ Европа - Пловдивския клон, собственост на брата на Петър Стоянов - екс президента. Та първият въпрос, който ми зададе, беше: "Можеш ли да ме уредиш в БиТиВи-то, че тука не струва..." Това е било по време на старта на ТВ Европа, и доста след старта на БТВ. Та няма как да е създал каквото и да било... И го изгониха от БТВ, поради съвсем други причини... Финансови... Но една лъжа повторена 100 пъти, накрая става истина.!. И ако някой му вярва, значи вече е успял!
Пръчица

2020.06.17 | 07:48

24
Човек, който в едно интервю сам се нарича "видна личност", а после и 4 пъти "създател", не заслужава внимание, особено, ако това е печално известният на всички ни Ники Кавала - бивш клоун и хост на пловдивски чалга партита, платен лизач и лапач на европари.

2020.06.15 | 14:49

17
М.....те на Борисов и управляващите взеха да се събират,може би трябва да се запитаме защо БЛИЦ канят точно Бареков -човек който се кланяше на Борисов ,а той го венчаваше ли,нещо такова май имаше,после тръгна проекти да прави,шеф на някаква телевизия беше,плюеше по управляващите,но БЛИЦ не го питат какви пари харчеше,колко хора подведе тогава и как забогатя /къщата,която показваха/ и защо взе да хвали пак Борисов сега ,а защо за БТВ,дали не е за това,че в момента управляващите не я харесват,а те се съобразянат с това

2020.06.15 | 16:12

23
Май туй , май унуй ??? Гадаеш , гадаеш
като по калъп правени

2020.06.15 | 15:49

22
Ами така се става евродепутат, купуват се сгради за милиони - забравихме ли една къща на Витоша за няколко милиона, купена от двайсетита годишни приближени на ТОЗИ? Всички са като по калъп - и Цеката и този и "главния свидетел" по КТБ делото , и онзи Ваклин...... Май им "дръпват кончето" и...хоп - "сигнал"? Въпросът е каква е цената....
Мислещ

2020.06.15 | 15:40

21
Единствено този го замеряха с фекалии,заслужено.
Бай Васо Сърбеца

2020.06.15 | 15:15

20
Тоя пък б.о.к.л.у.к., колко години го храниха, сега почна да плюе по тях. Измекяр
ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО БТВ

2020.06.15 | 14:56

18
СМЕ НА 111 МЯСТО ПО СВОБОДА НА СОЛОВАТА ..ТЕ НЕ ДАВАТ ВСИЧКИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ ..ОСОБЕННО РИЗОВА ОТ ЛИЦЕ В ЛИЦЕ - В...Г...ЪЗЗЗ...!
А РЕАЛНО СМЕ НА

2020.06.15 | 14:57

19
40 МЯСТО ПО СВОБОДА НА СЛОВАТА ..! БТВ ПОДМЕНЯТ СВОБОДАТА СЪС МАРГИНАЛЩИНА .

2020.06.15 | 14:36

16
И на тоя Костов му е виновен. Няма такива мекотели, като самонареклите се журналисти.
Хахаха

2020.06.15 | 14:31

15
Този щеше да насилва бойко странично. Сега май му върти фелацио челно.

Добави коментар

Водещи новини