Двуцифрен спад в приходите и печалбата на "БТВ медиа груп" за тримесечието

  • 23 април 2020 15:55

  • 3594
  • 14
Двуцифрен спад в приходите и печалбата на "БТВ медиа груп" за тримесечието
© БТВ

Бизнесът на "БТВ медиа груп" отчита спад в приходите и печалбата през първото тримесечие на годината. Това показва официалният отчет на компанията - майка на медийната група, Central European Media Enterprises (CME), в която най-голям акционер все още е американският телекомуникационен гигант AT&T,  пише capital.bg.

Очакванията на компанията са в третото тримесечие на годината това да се промени, след като през ноември CME съобщи, че ще бъде купена от PPF - инвестиционната компания на най-богатия чех Петр КелнерПетр КелнерПетър Келнер (на чешки: Petr Kellner) е чешки финансист, учредител и главен акционер на PPF.

Колебливо начало на годината

След сравнително силната 2019 г. за "БТВ медиа груп", която приключи с ръст в приходите и печалбата, финансовите резултати през първото тримесечие за дружеството са по-скоро колебливи. За периода януари - март 2020 г. компанията отчита нетни приходи в размер на близо 17 млн. долара, или с 12.1% по-малко в сравнение със същия период миналата година. Ако се вземат предвид разликите във валутните курсове, спадът е с 9.1%. Това е и един от най-ниските нетни приходи в портфолиото от бизнеси на CME, която оперира още в Румъния, Словакия и Чехия.

Оперативната печалба преди обезценки и амортизации (OIBDA) на българското дружество също намалява до 4.8 млн. долара. Това представлява спад от 21.3% на годишна база, или с 18.5%, ако се вземат предвид разликите във валутните курсове.

"Капитал" изпрати запитване към "БТВ медиа груп" на какво се дължи спадът през тримесечието, но от компанията отказаха коментар. В портфолиото на групата влизат телевизионните канали bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.bg.

Нетните приходи на цялата CME също намаляват. За периода януари - март те се равняват на общо 143.8 млн. долара, или с 1.9% по-малко на годишна база. Ако се вземат предвид разликите във валутните курсове обаче, групата отчита ръст от 1.8%. Печалбата за периода е в размер на близо 31.2 млн. долара, което представлява спад с 2.3%. Валутните промени обаче отново отчитат ръст от 2%.

В общо изявление изпълнителните директори на CME Майкъл Дел Нин и Кристоф Мануш коментират, че годината е започнала силно за бизнеса на компанията, но икономическата несигурност вследствие на пандемията от коронавирус е довела до спад в инвестициите на рекламодателите през март. По думите им това продължава и през април, което се очаква да повлияе негативно и върху финансовите резултати на групата през второто тримесечие. "Бързо приложихме корекции на разходите ни, за да смекчим намаляването на рекламата, като имаме възможност да направим допълнителни корекции, ако е необходимо", казват още те.

В очакване на приключване на сделката

В началото на ноември миналата година CME съобщи, че ще бъде купена от инвестиционната компания PPF, собственост на чеха Петр КелнерПетр КелнерПетър Келнер (на чешки: Petr Kellner) е чешки финансист, учредител и главен акционер на PPF, при оценка 2.1 млрд. долара.

Едно от условията да бъде завършена сделката зa пpидoбивaнeтo нa бизнeca нa мeдийнaтa гpyпa беше акционерите на дружеството да гласуват в полза на транзакцията. Според официалното съобщение към отчета на CME вотът е преминал успешно в края на февруари. Остава одобрението от органите по конкуренцията в петте държави, където СМЕ оперира, като дружеството очаква сделката да бъде финализирана през третото тримесечие тази година.

 

Novini.bg
3594 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
анти фес

2020.04.23 | 20:41

14
ТЪПА РЯЗАНА ТЕЛЕВИЗИЯ!!!

2020.04.23 | 17:46

13
Това е една от телевизиите, които не гледам от малко повече от година. Със водещи, като Хекимян, Ризова и компания, просто ще фалира. С тая язвителност и злоба, която излъчват в предаванията си, се доближават до нивото на чалгара - Учиндолски, да не говорим за фе@калните Турски сапунки. Изобщо нищо смислено.
Баба Гошка

2020.04.23 | 17:26

12
Ами те приходите се намират в Емирствата!Всички знаем името на човека,осигуряващ тези приходи преди..
шашкъни

2020.04.23 | 17:12

11
дреме ми за тия турски мекерета.......ха на загуба били.........
ДГД

2020.04.23 | 17:12

10
Така им се полага. Надявам се да фалират скоро лакомите, алчни псета.

2020.04.23 | 17:06

9
Ако българският зрител направи протест като не си плаща кабелната, Юксел Къдриев, Цветанка Ризова и всички ш.бани предавания по телевизията ще идат по дяволите. Натам вървят нещата, просто ние, зрителите можем да ускорим процеса.
беее

2020.04.23 | 16:54

6
кои ли ги гледа изобщо ахахаха

2020.04.23 | 17:02

8
Дори 2 месеца под карантина ми е трудно да гледам ьТВ. Само ьТВ Comedy горе-долу става с "Ало, ало" и "По средата", всичко друго е бълвоч за радост на пенсионерките. Това са канали, които отказват да излъчват съдържание, което се харесва на масовия зрител, камо ли пък да пуснат нещо ново като канал с компютърни игри на живо или музикална програма като "Фрактура", която пък винаги е около полунощ.

2020.04.23 | 17:00

7
Я бързо 1 милион долара дарение за александровска болница, виж ги моля ти се пари няма ли
Бай Хой

2020.04.23 | 16:29

5
Мутрите от ПолитикоБизнеса ги проби на високо ниво и така от частна независима медия се превърна в една пасивна и благоугодна към избриените.Като добавим никому ненужната Фекал1 и добавим Нова, закупени от мръсните пари на изброените същите се сещате защо сме на 111 място в света по свобода на словото...

2020.04.23 | 16:20

4
мъка, мъка - а какво да кажат тези които са останали без работа?

Добави коментар

Водещи новини