Робин Худ от БНР, да ама не

В последните седмици бившият вече генерален директор на БНР – Светослав Костов, упорито говореше за опитите си силно да ограничи разходите на общественото радио и усилията си да увеличи заплатите на служителите. С други думи – да бъде съвременният Робин Худ от БНР. Да, ама не!

При направена проверка от екипа на ТОПНОВИНИ бе установено, че непосредствено след фаталния петък 13 през септември и спирането на сигнала на програма „Хоризонт“, ръководството на БНР е подписало анекс към договора си за доставка на ток за нуждите на централата в гр. София, с който цената е увеличена с цели 22%! Поясняваме какво сме открили – през март 2018 г., сключени са два договора за доставка на ток – един за сградите в гр. София и един за сградата на БНР в гр. Благоевград. Договорите са подписани след провеждането на обществена поръчка, в която е спечелило дружеството, предложило най-ниска цена – в случая – 99.50 лева без ДДС за един kWh нетна електрическа енергия. Най-високата цена, предложена в същата тази процедура е била 120 лева без ДДС. Пълният текст на договора може да разгледате в приложените снимки. Осемнадесет месеца по-късно – на 16.09.2019 г. под ръководството на Костов договорът е анексиран като цената е увеличена на 121 лева без ДДС. По този начин, цената на тока само за сградата на радиото в град София е увеличена с близо 22 %.

 

Обръщаме внимание, че с този анекс е увеличена само цената за гр. София – тази за гр. Благоевград е непроменена. След кратък анализ на публично достъпните документи, качени на сайта на БНР установихме защо вторият договор не е анексиран. Сградата в Благоевград се стопанисва съвместно от БНР и БНТ и договорът за доставка на ток е тристранен. По този начин, Костов не би могъл да увеличи изкуствено цената и за Благоевград без участието на ръководството на БНТ - явно Емил Кошлуков и УС на БНТ не са били склонни да ощетят бюджета на БНТ. Това поредно разкритие поставя редица въпроси: - Управителният съвет на БНР има ли участие във вземането на това скандално решение за изкуствено увеличаване на цената на тока с 22%? - Длъжностните лица, които са подписали и съгласували скандалния документ ще понесат ли отговорност за драстичното ощетяване на бюджета на общественото радио? - Ще вземе ли оцелялото ръководство на БНР мерки спрямо този пладнешки обир на БНР? - Кой прибира разликата от 22% и възможно ли е злополучният генерален директор да си е уредил подходяща „пенсия“?

Коментари

 1. 2019.10.22 | 16:30

  До Педала кадето пита дали подписалите се ще понесат вина. Че толкова Лиси тъб бе че невиждаш ли че всичко е поръчано от Сливчето Великова. Ченали тя свали Светослав Костов.

 2. 2019.10.21 | 13:44

  Статията е написана нескопосно. От заглавието се подразбира че като икономисват от ток демек от икономията ще били се повишили заплатите. Да ама не. Икономия от ток почти не може да се направи в бюджета. А и да се направи не може да се използва за заплати - това пък е категорично. Двете пера са различни. А и няма как ат "икономии" да си раздадеш "пенсия" защото всяка година ти се проверява от Сметна палата. Просто статията е поръчана

  1. 2019.10.21 | 13:56

   В случая се намеква, че с увеличаването на цената на тока се реализира горница, която бившия директор прибира, а това е напълно възможно - като е видял накъде отива работата

 3. 2019.10.21 | 13:24

  Длъжностните лица, които са подписали и съгласували скандалния документ ще понесат ли отговорност за драстичното ощетяване на бюджета на общественото радио?
  -- Не...

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Медия и реклама

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет