"Investum Supersonic" - конференция посветена на развитието на иновативната екосистема в България

  • 22 март 2019 14:12

  • 452
  • 0
"Investum Supersonic" - конференция посветена на развитието на иновативната екосистема в България
©

След броени дни предстои интересно събитие -„Investum Supersonic“. Конференцията e посветена на развитието на иновативната екосистема в България и е оргaнизирана от "София Тех Парк", "GarGarage" и „Impact Enterprise“. Събитието ще се състои на 25 март 2019 г. в зала „Джон Атанасов“ на научно-технологичния парк, от 14.00 часа до 22.00 часа.

Обърнахме се към г-н Мариян Маринов директор дирекция „Бизнес развитие“ към София Тех Парк с интересни въпроси за предстоящото събитие.

Към кой е насочена конференцията и каква полза ще ни донесе присъствието ни?

Събитието е с фокус върху хората с предприемчива натура. Хора, които желаят да подобряват света около себе си и не чакат някой друг да свърши това, което те биха могли.

Събитието също така акцентира и върху цялата предприемаческа екосистема в България, средата, в която тези предприемчиви хора намират съмишленици, подкрепа, съвети и възможности. През последните години се говори и прави много за предприемачество и инвестиции и в резултат има развитие. Нашата екосистема прави впечатление и извън територията на България. Считаме обаче, че едно от предизвикателствата пред тази предприемаческа среда е единството и синергията на компонентите й да преминат на едно по-високо ниво. И точно на това обръщаме внимание – затова каним всички, които оценяват силата, смисъла и енергията, които една по-обединена и по-силна предприемаческа екосистема може да излъчи. Поканени са всички, които виждат и оценяват смисъла на единството на предприемаческата екосистема в България.

Какъв тип компании ще срещнем на събитието? От кои държави очаквате лектори и компании?

Друг интересен факт за Investum Supersonic е рядката възможност зрели, големи и международни компании да се срещнат, да обменят опит и да потърсят взаимодействие със новаторските, стартиращи компании, които търсят проблеми и намират за тях решения за един по-добър, по-чист, по-съвършен свят. И това е наистина много добро явление, което се случва навсякъде по света. Основните говорители на събитието са предимно чужденци. Victor Schiller и Rob Newel са американци, а Laurent Sinelnikoff идва специално от Париж, Франция за форума. Те имат опит в областта на развитието на младите компании, както и в механизмите за финансиране и осигуряване на първоначални капитали и ще го споделят са представителите на нашата иновационна екосистема.

Иновации в България – какви са възможностите за развитие и успех на новите компании? Какъв съвет можем да получим на събитието?

За възможностите за развитие – всички ще разберем на самия Investum Supersonic и то директно от извора. Възможностите за развитие са зависимо свързани точно от единството и синергията в екосистемата и разбира се от наличния капитал за инвестиции. Можем да кажем, че предстои т.н. втори сезон на инвестиции в млади, стартиращи български компании, който сезон обаче значително ще се различава от изминалия първи. Сега в България има повече рискови инвеститори, повече частни рискови инвестиции (признак на инвестиционна зрялост на една среда). В т.н. първи сезон се родиха Клубът на ангелите инвеститори (Angel Club), Българската асоциация за дялов и рисков капитал (BVCA), Българската стартъп асоциация (BESCO), co-working пространствата се умножиха. Всичко това, наред с многото нови отворени програми и проекти за развитие, е само предпоставка за един по-успешен, по-глобален и по-обединяващ екосистемата втори сезон на инвестиции и развитие. Но, както казах – повече най-актуална и наистина важна информация ще получим заедно на Investum Supersonic.

Каква е ролята на София Тех Парк в подкрепата на стартъп компаниите?

Ролята на София Тех Парк в подкрепата на стартъп компаниите е пряко свързана и с неговата изначална мисия –да създава мостове на успех и взаимодействие, да инициира, развива и подпомага проекти в областта на научно-изследователската дейност, които от своя страна да създават продукти и решения за живота. Да свързва бизнеси, наука и стартъпи, които заедно да имат и инфраструктурата, необходима им за техните успешни проекти. Практично погледнато, София Тех Парк, с оглед и на краткия период, в който той функционира, е подпомогнал повече от 30 стартиращи компании в Инкубатора на комплекса. Имаме и първите успешни компании, които вече са на международни пазари и са увеличили екипите си многократно, като само преди две години и половина са били 6-7 души, а сега наброяват над 70. Говоря за чисто български компании, основани в България, които създават български продукти и решения, конкурентоспособни на международни пазари. Това е най-важното – да подпомагаме български идеи, които да носят висока добавена стойност, оставаща тук, в България.

Точно тези успешни резултати от развитието на стартъпите в Инкубатора на София Тех Парк ни ангажираха още повече с отговорността да развием и управляваме по-комплексно и повече услуги, както и проекти в полза на стартъпите за предстоящия втори сезон на инкубация и акселерация в научно-технологичния парк. Защото българският предприемачески дух го заслужава и той е този, който ще съхрани всички индустрии с висока добавена стойност.

Как успяхте да убедите гост лекторите да Ви подкрепят в това събитие?

Оказва се, че хората, които са много позитивно настроени към развитието на българската предприемаческа среда не са малко и извън България. В това се убедих и при разговорите си с основните говорители, както казах, трима от които са чужденци. Такива хора лесно се убеждават, само трябва да ги заразиш с енергията си, с идеите и позитивизма си. Останалото се подрежда сравнително лесно. А както виждате, подкрепа получаваме не само от гост-говорителите, а и от всички основни участници на предприемаческата сцена в България. И това говори само за едно – пулсът на средата е ясно отчетлив и всички сме на една вълна. Тук разбира се трябва да окажем благодарност на нашите партньори от Impact Enterprise, които направиха връзката с трима от говорителите и благодарение на които те ще бъдат в България.

Какви ще са основните теми в дискусиите?

Основните теми са предимно в областта на възможностите за развитие, възможностите за инвестиции и естествено възможностите пред всички предприемачи да се възползват от високотехнологичната инфраструктура на София Тех Парк, за да реализират идеите и продуктите си с наша подкрепа. Като говоря за възможност за развитие, аз включвам и много важния фактор на въздействие на средата. В София Тех Парк желаем да развиваме точно такава – позитивна, способна и зареждаща среда, в която млади предприемачи да идентифицират своя път за успех. И в тази връзка – една от основните теми на събитието ще бъде и това, върху което нашият екип работи в последните няколко месеца – ще обявим нашата концепция за инкубиране и акселериране на стартиращи предприятия, която скоро ще приеме формата на специализирана комплексна програма.

Другата основна тема, разбира се, е наличният капитал за инвестиции в България, като за това се постарахме да съберем на едно място почти всички основни рискови инвеститори в България, които да споделят повече за тяхната перспектива. А това не помня да се е случвало досега в такъв мащаб и формат.

Отново ще спомена за пулса на средата, който съдейства да ни изненада приятно и за посещаемостта. Въпреки кратките срокове, в които организираме събитието, отклика за посещение е по-голям от нашите прогнози. А за панелите – мога да кажа уверено – всички ще бъдат интересни по своему. Затова ще кажа за всеки по малко.

В първия панел тържествено ще открием „Клуб на анонимните новатори“, който ще подслоним при нас, в София Тех Парк. Във втория панел ентусиазирани стартъпъри ще представят своите идеи, с подкрепата на нашия съорганизатор – ГарГараж. В третия, официален панел, участие ще вземат вицепремиерът г-н Томислав Дончев, кметът на София – г-жа Йорданка Фандъкова и министърът на икономиката – г-н Емил Караниколов. Следващият също интересен панел е панелът на инвеститорите в България. На една сцена ще видим всички, които досега са инвестирали в стартъпи, и които продължават да го правят, за да ни споделят как го правят, с кого и какво очакват от предприемачите.

Програмата ни ще завърши в неформална среда, на коктейл, който ще даде възможност пряко да общуват инвеститори, предприемачи и хора на науката. Програмата ще бъде интересна. Ще Ви очакваме!

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
452 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини