Спират гърмящите реклами по телевизията

  • 22 декември 2011 06:29

  • 1941
  • 2
Спират гърмящите реклами по телевизията
©

Иде краят на гръмките реклами по телевизията! Първо в САЩ, а след няколко месеца вероятно и у нас. Американците забраниха с наредба високия звук на рекламния блок, пише 24 часа.

А у нас още през август Съветът за електронни медии (СЕМ) прави предложение гръмогласните обяви да се спрат със закон. 6000 американци са се оплакали от високия звук на тв рекламите от 2008 г. насам. И ето че вече е приета Наредба за смекчаване на високия звук на търговските реклами (CALM “Commercial Advertisement Loudness Mitigation” Act) - виж карето на съседната страница.

Горе-долу по 2-ма българи на ден се оплакват от същото в Съвета за електронни медии (СЕМ). Затова председателят му Георги Лозанов е дал предложение за промяна на Закона за радиото и телевизията, според което рекламите да се излъчват с ниво на звука, което да е като на останалите предавания.

“Това предложение още не е разработено технически, но предстои, след което поправката в закона може да бъде приета много скоро”, обясни Лозанов. През последната година гражданските оплаквания в СЕМ са били основно срещу хазартните тв игри и гръмогласните реклами. “Там, където има най-много жалби, се опитваме да оправим нещата. Така внесохме поправка в Закона за хазарта, според която игрите трябва да уточняват какъв е шансът за печалба. Предложението ни за тв звука е някъде от август”, обясни Лозанов.

Рекламата “вика” - това не е нито български похват, нито е отскоро. Напротив, ползват го всички рекламодатели по света, защото е напълно законно, а им върши и работа.

Всъщност те дори не увеличават нивото на звука. Абсурдно е, но според част от техническите данни е точно така. “В продукционните къщи звукът се обработва, за да стане по-плътен, като същевременно нивото му не се пипа и остава стандартно. Така се получава субективното усещане, че се чува по-силно, докато всички уреди, които отчитат модулацията, показват, че няма проблем. Така че стандартите като пикови стойности се спазват”, обяснява Зоя Сталева, шеф на дирекция “Техника и технологии” в БНТ.

Рекламодателите нямат никакви скрупули как да накарат зрителите да погледнат към екрана. От друга страна обаче, ефектът се превръща в дефект, защото на аудиторията започва да й писва от техническите хитрости и също намира начин да не чува рекламите - просто натиска копчето на дистанционното за изключване на звука.

Разбира се, може да минеш на друг канал, но напоследък всички телевизии пускат рекламите си по едно и също време. Ето това надцакване между рекламодатели и зрители в световен мащаб се нарича Loudness war (“Война за силния звук”). “Става дума за използването на някои психо-акустични особености на човешкия слух, при което сигналът остава в техническите норми, но звучи много по-гръмко. Проблемът се задълбочи особено много след масовото навлизане на цифровата техника, даваща още по-големи възможности в тази насока”, обясни Калин Каралеев, шеф на звуковите инженери в БНТ.

След като на повечето хора ушите им писнаха, по света се подеха сериозни инициативи за преодоляването на този проблем.

Европа въвежда нов стандарт на Съвета за радио- и тв разпространение (EBU - European Broadcasting Union) - R-128, който регулира гръмкостта на целия телевизионен сигнал, каза Каралеев.

БНТ, която е част от европейския съвет, също има намерение да въведе препоръката. Телевизията купи нов излъчващ автоматизиран комплекс, в който има устройства за автоматично уеднаквяване на звука на всички предавания, съобщи Сталева. Техниката се очаква да бъде доставена през януари, след това са нужни около 4 месеца за обучение на екипа, който ще работи в комплекса. Новата система всъщност ще отчита и трафика на рекламите.

Така вероятно през май БНТ ще успее да намали гръмките реклами и без да чака промяна в закона.

Частните телевизии не обичат много да обсъждат този проблем, тъй като зависят изцяло от рекламодателите си. В същото време обаче не могат да си позволят да изгубят зрители, затова също търсят възможности да уцелят златната звукова височина.

Би Ти Ви вече разполага с устройство, което регулира силата на звука. “Имаме норми и изисквания към рекламодателите за силата на звука, които са съобразени с ефира на телевизията. Във всяка реклама, разбира се, присъства и звукорежисьорското виждане на клиента или рекламната агенция. В момента Би Ти Ви ползва най-доброто устройство за регулация на звука на пазара”, казаха от частната медия.

Комисията за регулиране на съобщенията на практика е тази, която трябва да следи за изпълнението на всички технически параметри в електронните медии.

Тя предлага сама да организира кръгла маса по проблемите на звука “Нямаме друго законово правомощие.

КРС следи дали е достатъчно нивото на приемане на сигнала, за да се осигури качествено покритие и да бъдат задоволени европейските изисквания”, обясни шефът на КРС Веселин Божков.

Той разказа как през лятотое пратил писма до телевизиите, тъй като според него децибелите са вдигнати поне с 20 отгоре.

Последвайте канала на

Novini.bg
1941 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Samuilov

2012.02.03 | 23:43

2
БТВ НАИСТИНА да вземе да си ползва "устройството"
oshane

2012.02.03 | 23:41

1
Най-после,най-после,ония простаци от БиТиВи,всичките би ги вкарал в затвора.Това писмо да се смята за официално оплакване от БиТиВи.Какви простаци,нахалници надуват децибелите,по силно от турското минаре насред София.Какво,имали устройство за намаляване на звука,пълна просташка лъжа,те най-силно надуват рекламите.Затвор за такива,които надуват рекламите до бога. Българио мила.........

Добави коментар

Водещи новини