Германия позлати любимото ни гръцко узо

  • 13 май 2013 11:05

  • 4086
  • 7
Германия позлати любимото ни гръцко узо
©

Най-продаваното гръцко узо на родния пазар Ouzo Zorbas, извоюва Златен медал от авторитетното германско изложение MundusVini International Spirit Awards.

Безкомпромисните немски познавачи го превърнаха в свой фаворит заради богатството на билкови аромати и автентичния му анасонов вкус. Тайната на най-пивкото узо, участвало в надпреварата, е билката Tirbulus Terestis. Митичната подправка хилядолетия наред била запазена марка на прочутите атлети в Древна Елада. Тя не само повишавала силата и издържливостта им на арената, но ги превръщала и в изкусни покорители на женските сърца. Днес най-добрите стръкове от Tirbulus Terestis могат да се открият в полетата на живописната област Тесалия. Там, в една от най-старите гръцки дестилерии, се произвежда и любимото на милиони познавачи Ouzo Zorbas. Местността е сочена за родина на Ахил, възпят в „Илиадата“ на Омир. Според легендите, древногръцкият герой добивал чудната си мощ благодарение на прочутата билка. Не случайно и до ден днешен гърците я считат за най-добрия афродизиак, а технолозите от Тесалия изкусно са вплели извлека й в състава на Ouzo Zorbas.

Напитката е създадена от най-добрият анасон в цяла Гърция и това е ключът към автентичния вкус и богат аромат, разказва главният технолог на дестилерията Михалис Барбаянис. Анасонът се отглежда специално за производителите на Зорбас, върху плодородните и екологично чисти полета на областта Тесалия. Узото се дестилира в малки по обем медни казани, използвани векове наред от стаите елински майстори. Те са снабдени с уникални пречистващи филтри, които елиминират всички остатъчни продукти и гарантират чистотата и отличния вкус на узото. То се произвежда по автентична рецепта, пренесена в Гърция от група елински монаси през деветнадесети век.

Още с появата си на родния пазар преди пет години, Ouzo Zorbas покори родните ценители на анасонови напитки и се превърна в най-продаваното гръцко узо у нас. Уникалното златно отличие, извоювано в Германия, със сигурност ще я направи фаворит и на хилядите немски и скандинавски туристи, които ще летуват у нас. Това прогнозират собствениците на някои от най-оборотните ресторанти по родното Черноморие, които бързат да заредят от узото, достойно за новите последователи на героя Ахил.

Последвайте канала на

Novini.bg
4086 7

Коментари 7

Добави коментар
123

2013.06.05 | 16:51

7
Истината за ЗОРБАС: Година след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с близо 2 млн. лв. алкохолната компания "СИС индустрийс" заради заблуждаваща реклама, дружеството започна да продава анасоновата напитка "Узаки Зорбас" като узо, а не узаки. Това стана ясно от решение на антимонополното ведомство. Българският алкохолен производител, който притежава "Винпром Карнобат", е сключил договор с лицензиран производител в Гърция, който да произвежда марката "Зорбас Узаки". "СИС индустрийс" беше глобена два пъти от КЗК заради напитката. Първия път с 890 хил. лв., защото не е спазила определение на антимонополния орган, с което се спира рекламата на "Узаки Зорбас". По-късно фирмата получи още една глоба от 1.19 млн. лв., защото с производството на алкохолното питие в България нарушава конкуренцията. Според решението на КЗК дружеството се е опитвало умишлено да заблуждава клиентите си, като представя напитката узаки като произведена в Гърция и създава аналогия с географски означената напитка узо. Глобените компании трябваше да прекратят рекламната кампания на напитката и да огласят публично решението на комисията за своя сметка в два национални всекидневника, се казва още в решението на КЗК. Алкохолният производител е бил длъжен да смени и заблуждаващите опаковки на напитката. "СИС индустрийс" обжалва решението на антимонополния орган пред Върховния административен съд. Справка в регистъра на съда показа, че в момента текат изслушванията по делото. От КЗК потвърдиха пред "Дневник", че компанията не е платила дължимите глоби досега заради обжалването. В края на 2009 г. алкохолният производител е спрял производството и рекламата на "Зорбас", но само след няколко месеца я е подновил. Това е накарало КЗК да се самосезира. След извършено от нея разследване е установила, че компанията е сключила договор с дружество "Кацарос Николаос и Ко" от гръцкия град Лариса за производство на узо под бранда "Зорбас Узаки". Марката е запазена за "СИС индустрийс". Освен това дружеството е заменило надписи от опаковката, според които напитката е от Средиземноморието, с означение, че е гръцка.

2013.06.05 | 16:51

6
На който му е любимо,да си го пие!Аз си поркам грозданка.
зорбас

2013.06.05 | 16:51

5
и това ако е гръцко узо ,баси ......никой в Гърция не го е виждал
НЕ ЗНАМ КОЙ СЪМ АЗ

2013.06.05 | 16:50

4
ЗА ГЪРЦИТЕ МОЖЕ И ДА Е УЗО,НО ЗА НАС,ДОКАТО ДОЙДЕ ОТ ТАМ И СЕ РАЗРЕДИ НЯКОЛКО ПЪТИ-ПЪЛНА УРИНА
Марто

2013.06.05 | 12:30

3
На мен ми се повдига 2 пъти от теб. За мен си само издръжка

2013.06.05 | 12:30

1
Мартинчо,да ти го вкарам в калната вена и да ти се празним на венците!

2013.06.05 | 12:30

2
ПОВДИГА МИ СЕ

Добави коментар

Водещи новини