Адам Сотков: Колекторските фирми са регулатор на икономическата стабилност

  • 28 ноември 2012 15:19

  • 7030
  • 1
Адам Сотков: Колекторските фирми са регулатор на икономическата стабилност
©

Дълговата криза, нарастващата междуфирмена задлъжнялост и компрометираните възможности за трайна заетост през последните години изведоха по един естествен начин на преден план бизнеса на колекторските фирми, занимаващи се със събиране и цедиране на вземания.

И докато в развитите европейски страни и в световната практика този бранш е с дългогодишни традиции, то у нас често се спекулира с дейността му, основно поради сериозния дисбаланс между неговата необходимост, роля и активност и познаването от страна на потребителите на спецификите и изискванията на подобен тип услуги. Това, съчетано с в повечето случаи откъслечната и недостоверна информация, намалява доверието на хората към бранша и като цяло увеличава хаоса при финансовите взаимоотношения между длъжници и кредитори, застрашавайки по този начин икономическата стабилност.

Адам Сотков, оперативен директор на най-голямата и стабилна фирма за колекторски услуги у нас, С.Г.Груп, хвърля светлина върху начина на работа на организацията, която представлява, правата и задълженията й и подвеждащите митове, циркулиращи в общественото пространство.

Г-н Сотков, най често отправянето обвинение срещу колекторските фирми е, че те са незаконни и нямат право да изискват от хората да покриват дълговете си към трети страни.
Това е абсолютен мит и спекулация. Последно, дори в едно наскоро излъчено телевизионно предаване, тенденциозно форматирано по начин да изкара бизнеса ни незаконен, „рекетьорски“ и т.н. националният омбудсман Константин Пенчев в пряк текст заяви, че дейността ни не е незаконна. Ние сме фирма като всяка една друга, с всички необходими регистрации и лицензи, изисквани от законодателя, функционираме напълно прозрачно и публично, коректен данъкоплатец и работодател сме.

Тогава защо се твърди обратното?
Причините са многобройни и за съжаление акумулирането им подхранва една пагубна за икономиката тенденция. На първо място става дума за чисто популистки послания. Твърди се например, че един дълг е хипотетичен, преди да е потвърден от съда. И хората се успокояват с твърдението, че стигайки до съд за комунални сметки например, могат да се позоват на тригодишната давност и – честито, да не плащат дълга си. Съзнавате ли колко абсурдно звучи това твърдение, внушаващо, че всички можем да спрем да си плащаме сметките, да протакаме три години, подавайки жалби до полицията и прокуратурата, че кредиторите ни тормозят, и после да сме спокойни, че съдът ще ни опрости сметките. Излиза, че коректните платци, които между другото са от най-ощетените финансово прослойки на обществото, са най-глупавите. Наистина звучи прекрасно – да имаме безплатни на практика комунални услуги, но това просто няма как да стане, иначе икономиката ще рухне. Рано или късно плащаме цената.
Например, заради подобни популистки призиви бизнесът, банките и другите търговски фирми, започват да калкулират в услугите си риска от поддаването на подобни внушения за неиздължаване. Така нарастват лихвите, така се увеличават цените на продукти и услуги.

Привеждат се обаче аргументи, че упражнявате натиск върху длъжниците.
Това е поредното размиване на понятията. Съдебният изпълнител е държавен орган и на него му се дължи подчинение, на нас – не. Нашата роля е основно на посредник, начин един дълг да бъде покрит, без казусът да влиза в съдебната система. В този смисъл сме партньор и на кредитори, и на длъжници – помагаме на двете страни да постигнат компромис в ситуацията, в която са се оказали. Когато един длъжник ни откаже да покрие задълженията си, вместо да влезем в диалог, при който това ще е най-щадящо за него – преговори за разсрочено плащане и др., – стартираме процедура за съдебно производство. Нещото, което се премълчава, е колко струва това в действителност на клиента. Как един дълг от 100 лв. например, влизайки в тази система, първо се утроява с начислените държавни такси, адвокатски хонорар и законова лихва, а при стигане до съдия изпълнител може да стигне и до 1000 лв., включително със запор на сметки и имущество. Не колекторските фирми са тези, които увеличават толкова дълга – всичко в тази сума се акумулира след отказа на клиента да му съдействаме. В този смисъл никой не е длъжен да покрива задълженията си при нас, но заедно с призива „на плащайте на колекторските фирми“, трябва да се каже на хората и колко ще им струва това, когато се стигне до съд.

Тоест, вашите услуги се явяват като най-евтината за потребителя алтернатива?
Важно е да се подчертае, че почти всеки българин под една или друга форма се е оказвал в позицията на кредитор или длъжник, като често едното е пряко следствие от другото; когато не получавате дължимите ви в лично или фирмено качество средства, съответно забавяте покриването на собствените си задължения и т.н. Нашата роля е основно на посредници, които да предотвратят потъването в този порочен кръг. През последните години обемът на бизнеса ни непрекъснато нараства, като това не е симптом само на проблемната икономическа ситуация, но и на възприемането на услугите ни не като крайна опция, а като начин своевременно да се потърси изход от затрудненото положение, което на свой ред спестява огромните разноски при влизане на казуса в съдебната система, възпитава финансова отговорност и често дава възможност за буквалното оцеляване на фирми в различни сектори, съответно на техните контрагенти, работници и пр. Пак ще повторя, че в световната практика дейността ни е с отдавна установени традиции и се възприема като ключов регулатор за икономическата стабилност. За да гарантираме прозрачността на целия процес, осъществяван от организацията ни, ние предприемаме и стъпки, които не се изискват от законодателя, но за нас са важни, за да поддържаме партньорските и професионални отношения с клиентите ни. Такъв е международният сертификат за управление на качеството в съответствие със стандарта ISO 9001:2008. Освен това пристъпваме и към получаване на лиценз за небанкова финансова институция от БНБ, в което отново ще сме първи в сектора на колекторските услуги.

Говори се за телефонен тормоз, заплахи…
Не мога да говоря от името на всички колеги, но нашата фирма нямаше да има лидерската си позиция с над 70% от пазара в сектора, ако прибягваше към подобни подходи. Сред клиентите ни са най-уважаваните и сериозни компании в сферата на телекомуникациите, хранително-вкусовата и банковата системи, в транспортните, лизинговите и комуналните услуги. Най-малкото те не биха се компрометирали, ако имаше и сянка на съмнение относно начина на реализиране на дейността ни. Ние сме бизнес като всеки друг – клиентите идват при нас заради професионализма, резултатите и препоръките на други доволни клиенти. Работим при пълна прозрачност, с редовни независими и вътрешнофирмени одити, изрядност на документооборота и защитавайки интереса и на кредитори, и на длъжници. Последните уведомяваме с писма, в които подробно е описано защо и по какъв повод се обръщаме към тях и сме на разположение те да ни потърсят по телефон или електронна поща и да стартираме процеса за покриване на дължимото по-най удобния за тях начин. При ясно заявен отказ да го направят, се обръщаме към съда. Цялата процедура е максимално прозрачна и гарантира, че правата на потребителите по никакъв начин не са нарушени.

Какви са вашите препоръки?
Ако сте се оказали в ролята на кредитор в лично или фирмено отношение, обърнете се своевременно към фирма за събиране на вземания с добра репутация и доказан професионализъм. Отлагането във времето по различни причини затруднява изчистването на дълговете и възможността бизнеса или личните ви финанси да не пострадат сериозно от това. Ако сте станал длъжник, информирайте се подробно за целия процес и внимателно преценете дали ще ви е по-удобно да покриете дължимото извънсъдебно и при договорени спрямо възможностите ви параметри, или с известно отлагане във времето да се озовете в ситуация, когато след съдебните разноски, държавните такси и лихви и при намесата на съдебен изпълнител да трябва да заплатите с пъти по-голяма сума.
Колегите от бранша бих призовал да следват нашия модел на работа с клиенти, функциониращ в духа на добрите европейски практики, а всички, изкушени да се възползват от популистки послания, да започнат да възприемат сектора ни като партньор и регулатор на икономическата стабилност. Това е единственият път с общи усилия да се въведе ред и финансова дисциплина и да се овладеят последиците от кризата и щетите от сивата икономика.

Последвайте канала на

Novini.bg
7030 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.01.23 | 19:15

1
тъпанар Овчеглав е тоя мАдам и наркоман също

Добави коментар

Водещи новини