Близо 40 милиона европейски работници не могат да си позволят едноседмична почивка

  • 30 юли 2024 13:26

  • 291
  • 0
Близо 40 милиона европейски работници не могат да си позволят едноседмична почивка
© pixabay

Броят на европейските работници, които не могат да си позволят едноседмична почивка, е достигнал 39,7 милиона през 2022 г. или с 2 милиона повече от предходната година. Това информира Европейската конфедерация на профсъюзите в съобщение, информира БТА.

Това се равнява на 15 процента от работещите спрямо 14 процента (37,6 милиона) през 2021 г.

Най-голямо е повишението на показателя във Франция, където близо един милион души повече са били принудени да си останат у дома, а промяната в процентни пунктове е най-значителна в Ирландия (+3,8 на сто) и Франция (+2,5 на сто).

В Нидерландия се увеличава броят на незаетите работни места във ваканционния сектор

Най-големият  брой работници, които не могат да си позволят една седмица ваканция в страната ли в чужбина, остават в Италия (6 074 387 души) въпреки отчетеното намаляване на показателя. Страните с най-висок дял са Румъния (36 на сто), Кипър (25 на сто) и Гърция (25 на сто).

Ситуацията в Румъния вероятно се е подобрила междувременно, тъй като правителството обяви увеличаване с 23 процента на минималната заплата и засили позициите на работниците при колективното договаряне на възнагражденията, отбелязва Европейската конфедерация на профсъюзите.

Данните за 2023 г. могат да се окажат още по-лоши предвид рекордното поскъпване на почивките от миналото лято в комбинация със спада в реалните възнаграждения в ЕС от миналата година заради скока на инфлацията.

За България организацията отчита 957 473 души, които през 2022 г. не са можели да си позволят едноседмична почивка или 23 процента, което е увеличение с 2,20 на сто спрямо предходната година.

Резултатите от проучването показват необходимостта ЕС и страните членки да гарантират, че всички работещи могат да се облагодетелстват от колективно договаряне на възнагражденията, посочва Европейската конфедерация на профсъюзите.

Организацията представлява 45 милиона членове от 93 синдикални организации в 41 европейски страни, плюс 10 европейски федерации на профсъюзите.

Последвайте канала на

Калина Христова
291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини