ЕЦБ: Натрупват се рискове за публичните финанси на страните от еврозоната

  • 19 юни 2024 17:06

  • 693
  • 3
ЕЦБ: Натрупват се рискове за публичните финанси на страните от еврозоната
© Getty Images

Правителствата на страните от еврозоната трябва незабавно да подобрят публичните си финанси, изправени пред дългосрочни рискове, свързани със застаряването на населението, увеличените разходи за отбрана, климата и цифровите технологии, предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Франс прес.

"Тези промени ще представляват достатъчно сериозни предизвикателства сами по себе си и страните ще трябва да се справят с тях едновременно", пише авторът на статия, публикувана в месечния бюлетин на финансовата институция.

Ако се изключи цифровизацията на икономиките, другите изброени предизвикателства "могат да разширят средния бюджетен дефицит на еврозоната с около допълнителни 3 на сто от БВП" годишно, според статията. Ето защо "трябва да се предприемат бързи действия, особено в силно задлъжнели страни, изправени пред високи лихвени проценти и свързаните с тях рискове", се допълва в текста.

Бюджетните усилия, необходими в отговор на конкретни предизвикателства, ще се различават между страните "с разлики, вариращи от 0,5 до почти 10 на сто от БВП", твърди авторът.

Статията е публикувана в днес, когато Европейската комисия отвори пътя за процедури за прекомерен публичен дефицит срещу няколко държави от ЕС, включително Франция, където планираните разходи се увеличават две седмици преди предсрочните избори.

ЕЦБ понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта

Миналата година тези страни са надхвърлили лимита за държавния дефицит, определен на 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) от Пакта за стабилност и растеж, който също така ограничава дълга на страните до 60 на сто от БВП.

Дългът на Франция в момента е над 110 на сто от нейния БВП, този на Испания е на близки нива, докато на Германия достига само 64 на сто.

За да приведат съотношението дълг/БВП в границите на европейското правило, до 2070 година, "правителствата в еврозоната ще трябва незабавно и трайно да увеличат първичните си салда (преди плащането на лихвите по дълга) средно с 2 на сто от БВП", според статията, цитирана от БТА.

Това предупреждение "не е безпрецедентно", защото страни в еврозоната, като Белгия, Ирландия и Финландия, вече трябваше "да отговорят в миналото на големи бюджетни кризи при наличие на значителна свръхзадлъжнялост", уточнява публикацията.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
693 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ха, бре

2024.06.20 | 07:36

3
До 2070г. ли? Хахаха. Ситуацията в зоната изглежда е по-непоправима отколкото я представят с този дълъг хоризонт. Че и Франция вече е в чувала. Еврото приключи !

2024.06.19 | 21:49

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Снежко Снежев

2024.06.19 | 18:13

1
А, ще ги подобрят... влаковете вече тръгнаха към УСрайна, а печатниците работят по 24 часа, седем дни в седмицата:)))!

Добави коментар

Водещи новини