Илиан Георгиев, БАКБ: Доверието в банките в България е много голямо

  • 05 юни 2024 08:51

  • 414
  • 2
Илиан Георгиев, БАКБ: Доверието в банките в България е много голямо
© Владимир Иванов

Хората избират банките като начин за съхраняване на финансите си, тенденцията е по-скоро да не се ориентират към други инструменти.

Това заяви Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор и член на УС на Българо-американска кредитна банка. Той участва в дискусионния панел „Ново поколение банкиране: Трансформация на фона на технологичен напредък и посока към еврозоната“ във финансовия форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ, организиран от Profit.bg.

„Доверието в банките в България е много голямо и хората продължават да държат паричните си средства там. Клиентите почти не се ориентират към други финансови инструменти. Това e основната причина за продължаващия ръст на депозитите в банките, както и увеличаването на доходите. “

Нашата подготовка за еврозоната и това, което се очаква да се случи, е да насърчаваме клиентите да си внесат левовете в банките сега, за да може да при въвеждането на еврото промяната да стане леко и безпроблемно, обясни Георгиев.

„Парите в обръщение на българския пазар са около 80 милиарда, а нашата работа като банкери е да убедим българите да се освободят от кеша и да го депозират в банките, за да се извърши преминаването към еврото по-плавно.“

„Апелирам представителите на бизнеса да се запознаят със „Закона за приемане на еврото“, както и с изискванията, включени в него.“, допълни той.

Главният изпълнителен директор на БАКБ коментира тенденцията в кредитирането, че Европа ще реагира първа и очакванията са за намаляване на лихвените проценти с около 0,25%, а в същото време, европейският бизнес е понесъл най-тежко поредицата от повишения.

„Имаше голяма стагнация, липса на потребление, затваряне на фабрики и практически след този цикъл на намаляване на лихвите, сега има индикатори, че поръчките започват да се вдигат, което означава, че вървим към излизане от него“, заяви Георгиев.

Той направи паралел с финансовата политика на Федералния резерв в САЩ, като заяви, че въпреки продължителното увеличаване и поддържането на високи нива на лихвите, американската икономика се развива добре, остава силна и хората потребяват.

По тази причина, очакванията са първа Европа да реагира и да предприеме стъпки за намаляване.

Георгиев коментира и темата за зеления преход – един от основните приоритети на европейските институции.

„Банките са най-подготвени за зеления преход, тяхно задължение е да публикуват собствените си доклади за ESG и какво е тяхното въздействие“, подчерта финансистът.

„Прякото влияние на банковата операция върху околната среда е много малко. Косвеното влияние на банките, чрез финансирането на компании е изключително голямо.

Аз очаквам индустриите, които не са толкова „зелени“ да получат кредит на по-високи лихви, тъй като очаквам по-високи капиталови изисквания за такива заеми – с какви нива обаче, ще бъде въпрос, на който можем да отговорим можем да получим след европейските избори.“, обясни Георгиев.

Последвайте канала на

Novini.bg
414 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Да, ама - не !

2024.06.07 | 08:31

2
Този как лъже, като за световно !!! Кой има доверие на нагли рекетьори-обирджии ? Само невежи хора ! Значи, нарича българите невежи и аз трябва да му вЕрвам ? Айде, друг път !

2024.06.05 | 10:04

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини