Лъчезар Богданов, ИПИ: Трябва да забравим надеждите за влизане през задния вход на еврозоната

  • 04 юни 2024 12:08

  • 651
  • 2
Лъчезар Богданов, ИПИ: Трябва да забравим надеждите за влизане през задния вход на еврозоната
© Владимир Иванов

В обществените среди у нас витаят надежди, че България може да влезе през задния вход на еврозоната. Това трябва да го забравим.

Хърватия – последната присъединила се към единния валутен съюз на Европа държава, няма нарушение на договора за ЕС и на правилата, както са написани.

Така че, е добре да влезем по правилата. Това заяви Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, който взе участие в дискусионния панел „Да изпревариш догонването: най-важните решения за българската финансова политика“ по време на престижния финансов форум ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2024, организиран от Profit.bg, който се проведе днес в София. 

„Добрата фискална политика, ниските разходи, събираемостта, са добри политики не просто заради еврозоната, а за функционирането на икономиката“, категоричен е експертът.

Той коментира и наскоро публикуваното становище на ИПИ, че приемането на държавата ни в еврозоната от 1 януари 2025 г. ще бъде отложено.

По думите му, става въпрос за инфлационния критерий, който използва индекс на 12-месечна средна инфлация, така че има голяма доза натрупана инерция и все още сме чувствително над критерия на ЕС от 3%.

"Ние свиваме този икономически диференциал – нашата инфлация пада по-бързо от средната в еврозоната, но все още тази разлика е над критерия, обясни икономистът и допълни: Големият въпрос е дали тази тенденция ще се запази или ще има някакви шокове, които ще я обърнат. Това е за мен предизвикателството."

Реалният хоризонт за приемане на еврото е средата на 2025 г. според зам.-финансовия министър

По думите на Богданов, най-добрият контрол след приемането ни в еврозоната, е този, осъществяван от пазара.

"Трябва да имаме механизъм, ако един търговец реши да продава с 20% по-скъпо, другите да могат да предотвратят това. Това е ефективният начин. Също така, потребителят трябва да има достатъчно пазарна сила, така че никой да не може да реализира свръхпечалба на негов гръб – било то чрез измами, картели и т.н.", обясни икономистът.

„Имаме условия на политическа нестабилност, предстоящи избори. За мен тестът е дали след тях ще бъдат продължени и поддържани политиките в посока устойчиво стабилни публични финанси, добра икономическа политика, устойчив икономически растеж. За да имаме устойчиво свит инфлационен диференциал, трябва да имаме устойчив ръст на производителността, така че тези политики са важни.”

Директорът на БФБ: Премахването на лева означава премахване на валутния риск

Ние не искаме да влезем с 2,99% дефицит в еврозоната – на късмет, само и само да влезем, подчерта Богданов.

Последвайте канала на

Novini.bg
651 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.04 | 14:57

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.06.04 | 12:24

1
БОЙКО ИСКАШЕ ДА ВЛЕЗЕ ПРЕЗ ЗАДНИЯ ВХОД АМА МУ ВКАРАХА ПРЕЗ ЗАДНИЯ ИЗХОД

Добави коментар

Водещи новини