tbi bank планира да издаде нови облигации през юни

  • 28 май 2024 12:17

  • 441
  • 0
tbi bank планира да издаде нови облигации през юни
© tbi

Емисията облигации с лихва 9.5% от декември 2023 г. ще бъде допусната до търговия на Българската фондова борса (БФБ) скоро

tbi bank планира ново публично предлагане на облигации, насочено към институционални и индивидуални професионални инвеститори. Проспектът вече е одобрен от Комисията за финансов надзор (КФН). Падежът на новата облигация е 2,5 години (30 месеца), като купонните плащания са дължими на тримесечие. Банката има право да изкупи обратно облигациите 1 година преди падежа. Началото на публичното предлагане и пълният текст на проспекта ще бъдат обявени на интернет страницата на tbi bank най-малко 7 дни преди старта на записването.

Междувременно, облигациите, които tbi bank издаде през декември 2023 г., скоро ще могат да се търгуват на Българската фондова борса (БФБ), след като и този проспект на банката – за вторично търгуване, беше одобрен от КФН.

Благодарение на доверието на инвеститорите в tbi, през 2023 г. банката издаде успешно две емисии облигации с лихва до 9.5%, структурирани да отговарят на изискванията за инструменти на приемливите задължения (MREL). И двете регистираха поръчки над размера на емисиите, като големият интерес бе заявен от различни инвеститори – институции като пенсионни фондове, управляващи дружества, застрахователни и държавни компании, както и от индивидуални професионални инвеститори.

tbi bank е най-рентабилната банка и банката с най-висок растеж на българския пазар (според Капитал K10, 2024). През 2023 г. tbi постигна най-високия ръст на активите (близо 40%) сред всички банки в България и отчете рекордна консолидирана нетна печалба в размер на 42.4 млн. евро. Тази позитивна тенденция продължава и през първото тримесечние на 2024 г. с нетна печалба в размер на 11.3 млн. евро (близо 40% повече в сравнение с резултата за същия период на миналата година) и ръст на активите от близо 35% на годишна база, достигайки 1.57 млрд. лв.

„Искаме да предложим на инвеститорите гъвкав инвестиционен инструмент със сравнително краткосрочна и атрактивна възвръщаемост, близки до тези на предишните ни облигации. Според нас основният лихвен процент в Еврозоната вече достигна върха си, което дава отлична възможност зa инвестиция с добра фиксирана доходност“, казва Лукас Турса, изпълнителен директор, tbi bank.

Повече информация за финансовите резултати и облигациите на tbi bank може да намерите тук или като се свържете с нас на ir@tbibank.com или +359 878 429 832.

За tbi bank  

tbi bank е challenger банка в Югоизточна Европа и регионален лидер в алтернативните разплащателни методи. Банката изгражда екосистема, която комбинира финансиране и пазаруване, с които отговаря на нуждите на клиентите. tbi е фокусирана върху подпомагането на търговците да развиват бизнеса си, както и върху предоставянето на финансови продукти и услуги, които улесняват живота на потребителите. Оперира в България, Румъния, Гърция, Германия и Литва. Чрез различни дигитални канали и доверени партньорства с над 26 000 търговски обекта, tbi има клиентска база от над 2 милиона клиенти и е отпуснала близо 750 000 финансирания през 2023 г. Утвърдената класация Капитал K10, 2024, отново определи tbi за най-рентабилната банка (номер 1 в пет от пет критерия за рентабилност) и за банката с най-висока растеж (номер 1 в три от три критерия за растеж) в България за 2023 г.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
441 0

Водещи новини