ЕЦБ не може предварително да се ангажира с конкретен курс при намаляване на лихвите

  • 20 март 2024 11:57

  • 232
  • 1
ЕЦБ не може предварително да се ангажира с конкретен курс при намаляване на лихвите
© Pixabay

Европейската централна банка не може да се ангажира с предварително определен брой понижения на лихвените проценти, дори след като започне да намалява разходите по заемите, въпреки признаците, че растежът на заплатите е достигнал връх в еврозоната, заяви управителят на ЕЦБ Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981, предаде БНР.

Лагард каза, че банката "не може предварително да се ангажира с конкретен курс по отношение на (намаляване) лихвите" дори и след потенциално първо тяхно намаление през юни, тъй като всички бъдещи решения за паричната политика ще зависят от икономическите данни и ще бъдат взимани от ЕЦБ "от среща на среща", съобщава Ройтерс.

"Това означава, че дори след първото намаление на лихвения процент не можем предварително да се ангажираме с конкретен лихвен курс. Колкото и изкушаващо да е това. Колкото и всеки от вас да иска да го види", посочи тя.

Говорейки на конференция на ЕЦБ във Франкфурт, Лагард подчерта, че условието за решението за намаляване на лихвите е европейската икономика да остане на "дезинфлационния път".

"Намаляването на маржовете на печалбата на компаниите позволи на заплатите да наваксат изоставането без допълнително ускоряване на инфлацията", посочи още тя.

Шефът на ЕЦБ обаче отбеляза, че продължаващият висок растеж на заплатите и слабата производителност ще доведат до това инфлацията в сектора на услугите "да остане висока през по-голямата част от тази година".

Ръководителят на ЕЦБ също така предупреди, че геополитическата ситуация може да окаже негативно влияние върху инфлационната тенденция и в крайна сметка да отложи първото лихвено понижение от страна на банката.

"През следващите месеци очакваме да имаме две важни доказателства, които биха могли да повишат достатъчно нивото ни на доверие за първи ход в паричната ни политика", заключи Лагард.

Последвайте канала на

Десислава Станева
232 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 08:47

1
❤️ Г­о­­р­е­­щ­и­­­ ­­­м­­­о­­­м­­и­­ч­­­е­­­т­­­а­­­ ­­в­­и­­ ­о­­ч­а­к­в­­­а­­­т ­-­­­ X­1­­8­­.­­­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини