ЕЦБ с рекордни загуби за 2023 г. заради по-високите лихви

  • 22 февруари 2024 15:26

  • 384
  • 2
ЕЦБ с рекордни загуби за 2023 г. заради по-високите лихви
© Getty Images/Guliver

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви днес рекордна годишна загуба за 2023 година и не изключи тази тенденция да продължи и в бъдеще, тъй като агресивното покачване на лихвите я принуждава да плаща милиарди евро на банките, предаде Ройтерс.

ЕЦБ, която вдигна лихвите до безпрецедентно високо равнище през последните две години, има раздут баланс след десетилетие на финансови стимули и търговските банки сега печелят солидни лихви от трилионите евро, които бяха отпечатани в епохата на вяла инфлация.

"Загубата отразява ролята на и необходимостта от политически действия от страна на Евросистемата (ЕЦБ и националните централни банки - бел. ред.) при изпълнението на основния й мандат за поддържане на ценова стабилност и няма отношение към способността й да провежда ефективна парична политика", заяви финансовата институция.

ЕЦБ, централната банка за 20-те страни от еврозоната, обяви, че загубата ѝ преди освобождаването на провизиите, е била 7,9 милиарда евро спрямо 1,6 милиарда евро през 2022 година. 

За разлика от търговските банки централната банка може да оперира при изчерпани провизии и дори при отрицателен собствен капитал. Тези загуби могат да засилят съмненията в надеждността й, да лишат правителствата от печалба от дивиденти и да повлияят на предстоящия дебат за нова оперативна рамка. 

ЕЦБ: Икономическата активност в еврозоната през 2023 г. е била слаба

ЕЦБ отпечата пари в брой, за да купи правителствени облигации с надеждата, че мащабните и евтини кредити ще подхранят икономическия растеж и ще върнат инфлацията на заложените 2 на сто. Когато лихвите бяха отрицателни, това носеше малко разходи на ЕЦБ, но сега франкфуртската институция трябва да плаща 4-процентна лихва. 

Търговските банки все още разполагат с излишна ликвидност на стойност 3,5 трилиона в еврозоната и може да е необходимо десетилетие, за да се изтеглят тези пари от финансовата система, без това да доведе до нестабилност. 

Междувременно ЕЦБ е спечелила само скромни постъпления от облигациите, които е продала по схемата за стимулиране на икономиките, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
384 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
баба гицка

2024.02.22 | 21:38

2
глупости, наште банки са на + с милярди

2024.02.22 | 17:08

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини