Kоя е най-голямата заплаха за долара?

  • 21 февруари 2024 15:12

  • 1716
  • 4
Kоя е най-голямата заплаха за долара?
© Freepik

Трайното господство на долара изглежда е трайна реалност, като най-сериозната заплаха за позицията му на водеща световна резервна валута идва от самата икономика на САЩ, както твърдят двама икономисти.

В неотдавнашен документ Стивън Камин, бивш директор на отдела за международни финанси на Фед, и Марк Собел, бивш икономист от Министерството на финансите, подчертават утвърдения статут на долара като основна световна валута.

Те изтъкнаха, че широкото разпространение на долара както в търговията, така и в резервите на централните банки, му осигурява силни позиции в обозримо бъдеще.

Според последните данни на Банката за международни разплащания доларът участва в 88% от цялата ежедневна световна търговия. Освен това данните на Международния валутен фонд сочат, че към третото тримесечие на 2023 г. той ще представлява приблизително 55% от всички резерви на централните банки, надминавайки значително другите валути.

CNN: Кремъл разполага с безпрецедентна сума пари, рекордни суми долари в руската хазна

Макар че някои наблюдатели изразяват опасения от появата на конкурентна валута, която би могла да оспори господството на долара, като например усилията на държавите от БРИКС да намалят зависимостта си от долара в търговията или предложенията на държави като Русия и Китай за създаване на алтернативна валута, Камин и Собел твърдят, че тези предизвикателства бледнеят в сравнение с вътрешните заплахи, породени от самите САЩ.

Те предупредиха, че стабилността на долара може да бъде застрашена от потенциално сериозно влошаване на финансовия и икономическия пейзаж в САЩ. Фактори като политическата поляризация, дисфункцията на Конгреса и липсата на ангажимент за справяне с нарастващия бюджетен дефицит допринасят за този риск. Освен това се изказва предположението, че тези вътрешни предизвикателства могат да доведат до трайна инфлация, намаляване на частните инвестиции, финансова нестабилност и по-слаба динамика на американската икономика, което в крайна сметка да подкопае господстващото положение на долара.

Освен това фрагментирането на световните икономики на отделни блокове представлява друг риск, който може да доведе до намаляване на световната търговия, производителността и икономическия растеж, както и до неблагоприятни последици за международната политическа и военна стабилност, пише cryptodnes.bg. 

Еврото стабилизира в ниските нива на диапазона 1,07-1,08 долара

Допълнителнo, икономисти изразяват загриженост за нестабилната фискална ситуация в САЩ, като предупреждават, че нарастващият федерален бюджетен дефицит, който според прогнозите на Бюджетната служба на Конгреса ще достигне $1.6 трилиона тази година и $2.6 трилиона след десетилетие, може допълнително да застраши водещата позиция на долара на световните пазари.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1716 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.02.21 | 22:00

4
Братушките затриха тотално америка

2024.02.21 | 19:26

3
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone
рашка говняшка

2024.02.21 | 17:43

2
Как коя - рублата естесвено! вече 100 рубли са само един Долар. Вижте само колко е силна и могъща рублЯта!
Гнилият запад

2024.02.21 | 15:41

1
е като мушмулата, колкото повече гние, толкова по-хубав става. Алтернатива на долара може да стане единствено еврото, ако Европа направи обща армия, която може да блъска кухите лейки на диктаторите по каските така, както ги блъска американската.

Добави коментар

Водещи новини