Все повече българи влагат в инвестиционни фондове

  • 19 февруари 2024 22:47

  • 2015
  • 5
Все повече българи влагат в инвестиционни фондове
© pixabay

Близо 10 милиарда лева са вече парите на българите в инвестиционните фондове в страната. Най-много са инвестициите в застрахователните и пенсионните фондове. На този фон обаче данните категорично показват, че спестяваме консервативно и за сравнение - депозитите в банките на домакинствата и бизнеса у нас са над 127 млрд. лева. Информацията е на БНБ и е обобщена за миналата година.

1. Активи, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, са 9 млрд. 753.1 млн. лева, с 15.7% повече.

2. Спестявания на домакинствата и бизнеса в банките 127 538 525 лв.

Димитър Петков е финансов посредник от 5 години и вижда, че все повече хора търсят спестовни застраховки "Живот" с инвестиционна цел. Статистиката на БНБ за 2023 година показва именно, че най-големият дял на инвестициите е в застрахователните компании и пенсионните фондове. 

Асен Василев пред "Ди велт": Въвеждането на еврото ще спести много средства на България

"Те работят на следния принцип - човек дългосрочно заделя някакви пари всеки месец, които да му послужат, когато има нужда от тях. Именно при пенсиониране или когато децата му решат да учат в колеж", обясни пред БНТ Димитър Петков, финансов посредник.

"В момента все повече се налагат смесените инвестиционни фондове, това е практика на Запад, всъщност, а българинът, знаете, инвестира по-консервативно, главно в имоти", допълни финансовия посредник.

Инвестициите във фондовете са се увеличили с 15% за година и вече са почти 10 милиарда. Но статистиката на БНБ показва, че от тях близо милиард и 200 милиона лева са от домакинства.

"Над две трети от инвестициите са на външни пазари, една трета са на вътрешния пазар", каза Васил Караиванов, икономист.

"Големите инвестиции са на институционалните инвеститори - застрахователни компании, пенсионни фондове. Това са професионални инвеститотори. Докато домакинствата все още знаят депозит и недвижим имот. Това са основните инструменти за тях", посочи Васил Караиванов, икономист.

Според него инвестирането в различни активи ще стане масово и у нас, но след няколко десетки години. А кой къде да инвестира, зависи от бюджета.

"По дебелите книги пише, че е добре 10% от дохода да се инвестира, ние имаме всякакви хора, но всичко е според бюджета", заяви Димитър Петков, финансов посредник.

"В някои случаи над 10% може да излезе възвращаемостта, но средно 4 - 8% над инфлацията излиза", подчерта Васил Караиванов, икономист.

И съветът на експертите - да не пипаме бели пари за черни дни - толкова, колкото биха покрили минималните ни разходи за поне 6 месеца.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2015 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Не 2) класа

2024.02.20 | 07:28

5
Работа

2024.02.20 | 00:40

4
В момента във фашистка България, окупирана от САЩ и превърната в долнопробна американска колония-протекторат, от всички медии се лее фашистка пропаганда на огромната лъжа. Тип гьобелсова пропаганда - една лъжа повторена сто пъти става истина. Фашистката Сглобка начело с алхимика-сапунджия ни убеждава колко много сме били забогатели и как всичко в колониална България било поевтинявало u било супер-дупер евтино, макар всички ние ежедневно да виждаме каква е истинската скъпотия. Истината обаче е една - скъпотията в България е чудовищна. При средно 5 пъти по-ниски заплати от средните за Европа, цените на всички стоки и най-вече цените на храните в България са средно 5 пъти по-високи. В Германия например минималната заплата е 1900 евро, а в България е едва 450 евро(933 лева). Всъщност това което виждаме днес в България е една жестока спекула на цените. Истински грабеж. Спекула умишлено подържана и поощрявана от фашистката Сглобка .

2024.02.19 | 23:36

3
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa

2024.02.19 | 23:14

2
Влагат на майка ви в потката,те бягат от Бг.

2024.02.19 | 23:06

1
Все повече глупаце

Добави коментар

Водещи новини