Великобритания влезе в техническа рецесия след по-голям спад от очакваното на БВП през четвъртото тримесечие

  • 15 февруари 2024 10:23

  • 607
  • 0
Великобритания влезе в техническа рецесия след по-голям спад от очакваното на БВП през четвъртото тримесечие
© pixabay

Икономиката на Великобритания се сви с 0,3 на сто през трите месеца до декември спрямо предходното тримесечие, навлизайки в рецесия през втората половина на 2023 г., след като БВП също се сви с 0,1 на сто между юли и септември, показват официални данни на Службата за национална статистика (ONS), предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Проучване на Ройтерс сред икономисти посочи спад от 0,1 на сто на брутния вътрешен продукт (БВП) в периода от октомври до декември.

Темпът на отслабване на британската икономика през трите месеца до декември е най-големият след първото тримесечие на 2021 г. – по време на пандемията от КОВИД-19. Все пак централната банка "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) заяви, че очаква леко повишаване на БВП на страната през 2024 г.

Инфлацията в САЩ през януари се забавя с по-малко от очакваното

"Бизнесът вече не си правеше никакви илюзии относно трудностите, пред които е изправен, и тази новина без съмнение ще бие като сигнална лампа за правителството", каза Алекс Вейч, директор по политиките и анализите в Британската търговска камара.

Според финансовият министър Джереми Хънт има "признаци, че британската икономика се завръща към растеж" и "трябва да се придържаме към плана - намаляване на данъците върху труда и бизнеса, за да изградим по-силна икономика".

Според публикации в медиите Хънт се опитва да ореже милиарди лири от плановете за публични разходи, за да финансира предизборните данъчни облекчения, при представянето на пролетния бюджет на 6 март.

Само през декември британската икономика е била надолу с 0,1 на сто на месечна база през декември, след ръст с 0,2 на сто през ноември, добавят от ONS. Проучването на Ройтерс предполагаше малко по-голям спад – с 0,2 на сто. На годишна база през декември БВП на страната е бил без промяна спрямо предходния месец.

Производствените сектори, строителството и търговията на едро са се влошили най-рязко и са допринесли с най-много за намаляването на БВП.

Последвайте канала на

Калина Христова
607 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини