Луис де Гиндос: Малко вероятно е кризата в Червено море да повлияе на решенията на ЕЦБ за лихвите

  • 29 януари 2024 12:00

  • 629
  • 1
Луис де Гиндос: Малко вероятно е кризата в Червено море да повлияе на решенията на ЕЦБ за лихвите
© GettyImiges

Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос отбеляза в понеделник, че не очаква сътресенията по отношение на атаките на движението Хути срещу чужди кораби в Червено море да повлияят на бъдещите решения на ЕЦБ за паричната и лихвена политика.

Говорейки пред испанското национално радио RNE, Де Гиндос потвърди позицията на банката, че лихвените проценти трябва да бъдат намалени, след като инфлацията в еврозоната достигне целевото ниво от 2 на сто. Той подчерта, че е "оптимист" относно икономическите перспективи.

Наскоро Луис де Гиндос прецени, че е твърде рано да се обсъжда разхлабване на паричната политика на ЕЦБ и повтори, че институцията ще следи икономическите данни, преди да предприеме бъдещи стъпки.

ЕЦБ отново остави без промяна основните си лихви

Междувременно участниците на паричните пазари леко увеличиха очакванията си за бъдещи намаления на лихвените проценти в началото на настоящата седмица, която е изпълнена със заседания на водещи централни банки и важни икономически данни.

Някои анализатори смятат, че данни за слаб икономически растеж и ниска инфлация в еврозоната, които се очаква да бъдат оповестени в сряда, могат да допринесат за очакванията за бъдещи намаления на лихвите на ЕЦБ.

Федералният комитет за операциите на открития пазар на Фед на САЩ пък обяви решението си за лихвената политика в сряда вечерта. Очаква се Федералният резерв да изчака до второто тримесечие, преди да започне да намалява лихвите, показва последно проучване на агенция Ройтерс. По-голяма е вероятността за първо понижение на лихвите през юни, а не на заседанието на Фед през май, но търговците оценяват и на близо 50% шанса за подобен ход още през месец март.

Последвайте канала на

Калина Христова
629 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.29 | 12:10

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини