Бизнес активността в еврозоната отново се e свила през декември, сигнализирайки за рецесия

  • 04 януари 2024 14:06

  • 810
  • 1
Бизнес активността в еврозоната отново се e свила през декември, сигнализирайки за рецесия
© Pixabay

Отслабването на бизнес активността в еврозоната е продължило и в края на 2023 г. заради устойчивия спад, отчетен при сектора на услугите. Това е знак, че икономиката на валутната зона е била в рецесия, според най-новите данни за бизнес доверието от проучване на "Хамбург къмършъл банк" (Hamburg Commercial Bank, HCOB), съставено от "Стандарт енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global), предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Окончателният композитен Индекс на мениджърите по доставките - Пи Ем Ай (PMI), смятан за добър показател за цялостното състояние на икономиката, е ревизиран нагоре с 0,6 процентни пункта за декември – до 47,6 пункта. Все пак показателят остава под границата от 50 пункта, разделяща растежа на сектора от свиването му, за седми пореден месец.

Това е индикация, че икономиката на 20-те страни, използващи единната европейска валута, вероятно отново ще се свие през последното, четвърто тримесечие на 2023 г. Така икономиката на еврозоната ще изпадне в техническа рецесия, тъй като през третото тримесечие бе регистрирано свиване на брутния вътрешен продукт с 0,1 на сто.

В същото време Пи Ем Ай индексът в сектора на услугите в еврозоната се е повишил до петмесечен връх - от 48,7 през ноември до от 48,8 през декември. Индексът остава в отрицателната територия от август 2023 г.

"Секторът на услугите все още не е преминал изцяло в полето на рецесията, но настроенията са далеч от растежа. Липсват ясни сигнали, показващи предстоящо завръщане към стабилна експанзия", според Сайръс де ла Рубия , главен икономист в "Хамбург къмършъл банк".

"Композитният Пи Ем Ай индекс (...) все пак бие тревога за настъпваща рецесия в еврозоната", предупреждава той, добавяйки, че неговите модели прогнозират свиване на икономиката през четвъртото тримесечие.

Въпреки че спадът в търсенето на услуги леко е намалял миналия месец, съответният подиндекс се е покачил до петмесечен връх от 47,1 пункта през декември, оставайки под 50 пункта за шести пореден месец.

"В условията на застой в сектора на услугите е впечатляващо, че доставчиците на услуги успешно прехвърлят част от нарастващите си разходи към клиентите", казва Де ла Рубия.

Подиндексът на бъдещата продукция на фирмите от сектора на услугите също се е повишила до седеммесечен максимум - от 56 пункта през ноември до 57,6 пункта през декември.

В Германия, страната с най-голяма икономика в еврозоната, активността в сектора на услугите е отбелязала лек спад през декември, докато ценовият натиск се увеличил.

Окончателният Пи Ем Ай индекс в сектора на услугите в Германия е намалял до 49,3 пункта през декември спрямо 49,6 пункта, достигнати през ноември. Бизнес активността се свива с по-значителен темп, макар и индексът да остава с малко под нивото от 50 пункта.

"Низходящата траектория на сектора на услугите продължава трети пореден месец, без ясни индикации за предстоящ обрат", според Де ла Рубия.

Окончателният композитен Пи Ем Ай индекс също е отслабнал през декември – с 0,4 процентни пункта до 47,4 пункта. Все пак числата за декември са ревизирани нагоре спрямо първоначално отчетените за миналия месец 46,7 пункта.

Условията на пазара на труда в Германия са се влошили, тъй като доставчиците на услуги бавно намалиха работната си сила в съответствие с отслабващото търсене и на фона на рязко растящите заплати, показват данните от проучването.

Търсенето на услуги във Франция е останало на сравнително ниски нива през декември, а нагласите сред френския бизнес като цяло остават песимистични за седми пореден месец. Това потвърждава опасенията, че втората по големина икономика в еврозоната е била в рецесия в края на 2023 г.

Окончателният композитен индекс Пи Ем Ай във Франция все пак е нараснал до 44,8 пункта, докато през ноември се повиши до 44,6 пункта.

Кузман Илиев: Бюджетът ще има сблъсък с реалността

Пи Ем Ай в френския сектор на услугите e достигнал 45,7 пункта през декември спрямо 45,4 пункта през ноември.

В Италия през декември бизнес активността в сектора на услугите през декември се е свила за пети пореден месец.

Последвайте канала на

Десислава Станева
810 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.04 | 16:59

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини