ЕЦБ може за пръв път от 16 месеца да запази лихвите без промяна

  • 26 октомври 2023 08:21

  • 713
  • 1
ЕЦБ може за пръв път от 16 месеца да запази лихвите без промяна
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще запази без промяна основните лихви на днешното си заседание в Атина за пръв път след 10 поредни увеличения, тъй като понижаването на инфлацията в еврозоната не й оставя друг избор, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

През септември ЕЦБ повиши лихвите след дискусия, останала напрегната до последния момент на фона на изпитващата проблеми икономика и спадаща инфлация.

Основната лихва по депозитите, която е референтна за кредитирането в еврозоната, бе повишена до исторически високо равнище от 4 на сто. 

Няма съмнение обаче, че високопоставените лица от франкфуртската институция ще запазят този път статуквото по отношение на лихвата, смятат икономисти.

Президентката на ЕЦБ Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 отказа да каже през септември дали пикът на тази безпрецедентна траектория на повишение на лихвите, започнала през юли 2022 г., е достигнат. Тя обаче намекна, че цикълът е към края си. 

ЕЦБ: Банките в еврозоната продължават да затягат кредитирането

Равнището на лихвите вече е такова, че, "ако бъдат поддържани за достатъчно дълъг период", те ще допринесат "решително" за връщането на инфлацията "възможно най-скоро" до заложената цел от 2 на сто, заяви Лагард в неотдавнашно интервю.

Рискът от конфликта в Близкия изток

Икономическите данни, публикувани през последните седмици, са в полза на запазването на лихвите непроменени с оглед на слабата икономическа активност, която води до свиване на брутния вътрешен продукт в еврозоната през третото тримесечие.

Инфлацията също се понижи изненадващо - от 5,2 на сто през август до 4,2 на сто през септември на годишна основа, и така се върна на нивото си от октомври 2021 г.

Въпреки това "рисковете инфлацията отново да започне да нараства остават и дори се увеличават" заради кризата в Близкия изток, която вече повиши цените на петрола и газа. Това заяви главният икономист на германската държавна банка Ка еф Ве (KfW) Фрици Кьолер-Гайб.

Въпросът с бъдещето повишение на заплатите, което може да подхрани инфлацията, също има важно значение.

Друга причина за запазването на лихвите без промяна е високата доходност на облигациите, която допринася за затягането на финансовите условия за икономиката. 

Лагард би могла да се възползва от случая, за да призове страните към по-строга бюджетна политика, която да спомогне за понижаване на лихвите и да смекчи напрежението по отношение на доходността на държавните облигации, най-вече италианските.

От пауза към плато

С всички нови фактори на несигурност, които са на масата "през последните 16 месеца няма по-добър момент от този ЕЦБ да направи пауза в покачването на лихвите", обобщава ситуацията икономистът от Ай Ен Джи (ING) Карстен Бжески. 

Октомврийското съобщение на ЕЦБ за лихвите обаче ще остане "фокусирано върху необходимостта от запазването на високите лихви за дълъг период от време", посочи Фабио Балбони, икономист от Ейч Ес Би Си (HSBC).

Това означава, че Лагард ще запази "отворена опцията за бъдещи нови повишения на лихвите", според Джак Алън-Рейнолдс от "Кепитъл икономикс" (Capital Economics).

Последвайте канала на

Десислава Станева
713 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.26 | 09:13

1
Къде са тези лихви?

Добави коментар

Водещи новини