Твърде рано е да се говори за намаляване на лихвените нива от страна на Европейската централна банка

  • 11 октомври 2023 15:45

  • 946
  • 1
Твърде рано е да се говори за намаляване на лихвените нива от страна на Европейската централна банка
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Твърде рано е да се говори за намаляване на лихвените нива от страна на Европейската централна банка. Това заяви пред БТА управителят на Испанската централна банка - "Банко де Еспаня" (Banco de Espana) Пабло Ернандес де Кос, който е сред делегатите на провеждащата се в мароканския град Маракеш Годишна среща на Световната банка и Международния валутен фонд, предаде БТА

През миналия месец ЕЦБ повиши основните си лихви до рекордно високи нива, изпращайки лихвения процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ - бел. р.) до 4,00 на сто.

След септемврийското заседание президентът на институцията Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 заяви, че основните лихвени проценти на банката са достигнали нива, които, поддържани за достатъчно дълъг период от време, ще допринесат съществено за връщане на инфлацията към целевото ниво от 2 на сто.

На въпрос за пътя на България към еврозоната управителят на Централната банка на Испания заяви, че трябва да се изчака конвергентният доклад на ЕЦБ (който се очаква през пролетта на 2024 г. - бел. р.), за да се направи оценка за това доколко страната изпълнява изискванията за членство. Аз подкрепям присъединяването на всяка страна, която изпълнява критериите, каза още Де Кос пред БТА.

Последвайте канала на

Десислава Станева
946 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.11 | 20:23

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини