Годишната инфлация в Швейцария падна под 2 на сто през септември

  • 03 октомври 2023 12:30

  • 1115
  • 0
Годишната инфлация в Швейцария падна под 2 на сто през септември
©
Слушай новината Слушай новината

Цените в Швейцария леко са се понижили през септември, съобщи Федералният съвет (правителството) на алпийската страна. Това може да се приеме за знак за забавяне на инфлацията, вследствие на влиянието от по-строгата парична политика, предаде Ройтерс.

Индексът на потребителските цени в Швейцария е спаднал с 0,1 на сто през септември в сравнение с август. Спрямо същия месец на миналата година обаче, през септември т.г. швейцарската инфлация леко се е ускорила – до 1,7 на сто.

Така темпът на потребителските цени в Швейцария е бил в целевия диапазон на Швейцарската национална банка (SNB) от 0 до 2 на сто за четвърти пореден месец.

Турската инфлация се е ускорила до 61,53% през септември

Инфлацията в Швейцария намаля през последните месеци, тъй като по-силният швейцарски франк отслабва ценовите ръстове, свързани с вносни стоки. Същевременно петте последователни повишения на основните лихви на Швейцарската национална банка охладиха икономиката.

Страната може да се похвали с един от най-ниските нива на инфлация в света, далеч под септемврийското ниво от 4,3 на сто в еврозоната, най-големият експортен пазар за Швейцария.

Други икономики, сред които Германия, Франция, Великобритания и Италия, също отчитат по-ниска инфлация, докато по-високите лихви влизат в сила.

Последвайте канала на

Калина Христова
1115 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини