Петър Чобанов: Безплатните банкови ще дават повече възможности за банкиране

  • 28 септември 2023 18:46

  • 1244
  • 4
Петър Чобанов: Безплатните банкови ще дават повече възможности за банкиране
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Смисълът на безплатните банкови сметки e да бъдат включени хора от социални групи и с ниски доходи, за да бъдат приобщени към банковата системата. От началото на месеца се появи интерес към тези сметки, които дават повече възможности за банкиране. Има по 1-2 заявки за такива сметки във всяка банка. Това заяви зам.-подуправителят на БНБ Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Още от самото начало, когато стана ясно, че няма да бъде много приложима тази сметка, експертите дефинираха по-добре какви услуги ще могат да се покриват от банките. Затова съветвам хората да изчакат, да станат ясни условията. В БНБ няма сигнали за отказ от разкриване на безплатни сметки. Има сигнали в Министерство на финансите. Тази сметка е с намалени такси и това ще се следи. Цел тана безплатните сметки е да се ползва от хората с ниски доходи, за да ги обхване финансовата система“, обясни финансистът.

„Банковата система е най-регулираната индустрия. За да бъдат стабилни банките, те трупат разходи. Основният им приход е не от такси, а от лихви. Не могат да се обвиняват банките, че са увеличили много таксите си. Това води до по-голяма сигурност“, подчерта Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас.

Плащанията към НАП ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ

„БНБ полага системни усилия за намаляване на инфлацията. Надяваме се, че правителството ще съумее да затегне фискалната политика, за да намалее бюджетният дефицит“, каза още той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1244 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.09.29 | 08:26

4
Безплатни банкови - какво??? Пак сте майстори на безсмислените заглавия.

2023.09.28 | 19:19

3
Ако със закон ме карате да плащам такса на частно дружество, това се нарича грабеж, данъка отива поне към държавата.
Напиканов

2023.09.28 | 19:18

2
КЗП да проучи банковите такси в Австрия

2023.09.28 | 19:17

1
ахахахаха, аз им давам пари, а те ме таксуват?!?

Добави коментар

Водещи новини